Rettentő az újpesti középiskolások mentális egészsége

belföld
2023 július 29., 16:57

Több mint ezer újpesti középiskolás mentális egészségét mérték fel kérdőívvel azután, hogy csak a tanév első két hetében tízen kíséreltek meg öngyilkosságot. Egészen döbbenetes kép rajzolódott ki az eredményeként. A felmérésben részt vevők 21 százaléka esett szexuális abúzus áldozatául, de gyakori a verbális vagy testi bántalmazás is, írja az RTL.

Andula Zsuzsanna, az önkormányzat a kutatást végző ifjúsági referense szerint a megkérdezett 1007 diák mindössze 29 százaléka* mondta, hogy nincs semmilyen gyerekkori ártalmas élménye.

A felmérést két részletben végezték el.* Andula valójában két felmérést készített, elsőre 418, többségében 9-10. osztályos* tanulóval töltettek ki tíz kérdéses kérdőívet. Az eredmények szerint 47 százalékukat érte már verbális, 21 százalékukat testi bántalmazás, 31 százalékuk tapasztalt érzelmi elhanyagolást, és 21 százalékuk "fizikait", ami ez esetben azt jelenti, hogy a válaszadó gyakran nem jut elég élelemhez, vagy gyakran kell piszkos ruhában járnia. 110 diák, a válaszadók több mint negyede volt szexuális bántalmazás áldozata.

A felmérést később 1007 fős mintán is megismételték, második körében csaknem 600 11-12. osztályos diákot kérdeztek meg,* a körükben a szexuális, verbális vagy testi bántalmazást átéltek aránya pár százalékponttal csökkent. De többen voltak köztük, akiknek függőséggel küzdő családtagjuk van, 26 százalékuk jelezte ezt. 35 százalékuknak pedig mentális vagy pszichiátriai betegséggel küzd valaki a családjában.

*Helyesbítés: Andula Zsuzsával cikkünk megjelenése után készült interjúnk során tisztáztuk, hogy pontosan hogyan is zajlott a felmérés. Nem úgy, ahogy elsőre az RTL riportja alapján beszámoltunk róla. A hibáért elnézést kérünk.