Lyukakkal pusztítottak el egy milliót érő fát a fővárosban, feljelentést tett a Főkert

belföld
2023 július 30., 17:20

Hét lyuk tátong egy japánakác törzsének alsó részén, a tőnél. Ránézésre ugyanazzal az eszközzel fúrhatták őket. A 3-4 centiméteres átmérőjű lyukakba gázolajat vagy valami hasonló vegyszert öntöttek, ez jócskán roncsolta a fa belsejét, így az menthetetlenné vált – számolt be a vandál tettről az RTL híradója.

A több mint tízméteres fa a XV. kerületi Gábor Áron utca és Szerencs utca sarkán áll. A rongálást pénteken vették észre a Főkert munkatársai. Zakar András, a főváros kertészeti főigazgatója azt mondta, hogy a fa értéke "millió fölött van, ez kimeríti a nagyértékű természetkárosítást". A Főkert feljelentést tesz az ügyben.

Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor a Facebookon azt írta: „Értetlenül állunk az eset előtt (...) Borzalom, ahogyan néha a városi ember bánik a közterületi zöldvagyonnal. 30-40 év munkáját tudja egy perc alatt eltörölni".

A híradóból kiderül: a fa az ott élőket nem zavarta, garázsbejárót sem tervez építeni senki a sarkon. Felidézték azt is, hogy nemrég Siófokon 2 öreg fát és néhány csemetét rongáltak meg hasonlóan, míg két éve Demecsert 70 éves platánt, amiatt egy férfit bíróság elé is állítottak.