Még mindig nem sikerült elvontatni a Hollandia partjainál lángoló teherhajót

külföld
2023 július 30., 11:44

Az Északi-tenger felől érkező heves szelek miatt késik a Hollandia északi partjainál napok óta lángoló teherhajó elvontatása. Hollandia infrastrukturális és vízgazdálkodási minisztériuma azt mondta, mivel a következő napokban marad a szeles időjárás, emiatt a Fremantle Highway nevű, panamai zászló alatt közlekedő autószállító teherhajó elvontatása csak néhány nap múlva kezdődhet meg. Úgy látják, hogy „a szélirány miatt a vontatás közben a füst a vontatóhajóra jutna”.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A mentést végző osztag szombaton már egy második vontatókötelet is az égő hajóhoz kapcsolt, amin háromezer autó van. A teherhajó a németországi Bremerhaven kikötőjéből indult és az egyiptomi Port Szaidba tartott, amikor keddről szerdára virradóra tűz ütött ki a fedélzetén, egyelőre ismeretlen okból. A hajó japán tulajdonosa azt mondta, előfordulhat, hogy a hajó a rajta szállított elektromos autók egyike miatt kapott lángra.

A hajó 23 tagú indiai legénységét sikerült kimenteni, de többen megsérültek, egy ember pedig később meghalt a mentőhajón.

A teherhajó a szél és a sodrás miatt lassanként nyugat felé sodródik. A hatóságok igyekeznek távol tartani a Fremantle Highway-t a hajózási útvonalaktól, valamint az Északi-tenger azon részétől, ami a költöző madarak egyik fontos útvonala. (MTI)