Tovább tombolnak a kanadai erdőtüzek, már három tűzoltó halt meg oltás közben

külföld
2023 július 30., 15:17

Egy harmadik tűzoltó is meghalt Kanadában, miközben az ország eddigi legsúlyosabb erdőtüzével küzdött – írja a BBC. A hatóságok szerint a tűzoltó a nyugati Brit Columbia tartományban, Fort St. John közelében lévő Donnie Creek-i tűznél halt meg.

A tartomány egy délebbre fekvő, az amerikai határhoz közeli területét evakuálni kell, mivel a tüzek ellenőrzés nélkül terjednek szét Brit Kolumbiában, ahol a kanadai erdőtüzek egyharmada pusztít jelenleg. Ebben a szezonban eddig az erdőtüzek mintegy 30 millió hektáron lángoltak Kanadában - ez nagyjából a háromszorosa Magyarország teljes területének. A Kanadában jelenleg aktív 990 tűzből 613 fölött egyelőre nincs kontrollja a hatóságoknak.

Korábban már két másik tűzoltó is meghalt ebben a hónapban – két külön tűzesetben –, ami Kanada eddigi legtragikusabb erdőtűzszezonja. Egy negyedik személy, egy helikopter pilótája, aki a "vödrös" műveletekben segített, a szomszédos Alberta tartományban történt balesetben halt meg a múlt héten.

A BBC megjegyzi: éghajlatváltozás növeli a forró, száraz időjárás kockázatát, amely valószínűleg táplálja az erdőtüzeket. Az ipari korszak kezdete óta a világ már mintegy 1,1 Celsius-fokot melegedett, és várhatóan július lesz a világ legmelegebb hónapja. Ráadásul Kanada a becslések szerint kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része, és a szélsőséges időjárási események gyakoribbá és intenzívebbé váltak.