Máglyán égettek el hangszereket a tálibok

ZENE
2023 július 31., 18:57

Hangszereket égettek a tálibok Afganisztánban arra hivatkozva, hogy a zene az „erkölcsi romlás okozója” – írja a BBC.

Az afganisztáni Erényterjesztéssel és Bűnmegelőzési Minisztérium által közzétett fotón a tálibok őrt állnak, miután felgyújtottak egy halom hangszert és felszerelést Herat külvárosában 2023. július 29-én.
photo_camera Az afganisztáni Erényterjesztéssel és Bűnmegelőzési Minisztérium által közzétett fotón a tálibok őrt állnak, miután felgyújtottak egy halom hangszert és felszerelést Herat külvárosában 2023. július 29-én. Fotó: AFP

Több ezer dollár értékű hangszer vált füstté a szombati máglyán a nyugat-afganisztáni Herát tartományban.

A tálibok a 2021-es hatalomátvételük óta több korlátozást bevezettek, betiltották a nyilvánosság előtti zenélést is.

Ahmad Szarmaszt, az afganisztáni Nemzeti Zene Intézet alapítója „kulturális népirtásnak és a zenei vandalizmusnak” nevezte a hangszerégetést.

„Afganisztán népét megfosztották a művészi szabadságtól. A heráti hangszerégetés csak egy kis példa a tálib uralom alatt Afganisztánban folyó kulturális népirtásra” – mondta Ahmad Szarmaszt a BBC-nek.

A tálib uralom alatt elhallgattak a zeneiskolák is.

Az interneten közzétett felvételek szerint a Herátban elégetett hangszerek között volt egy gitár, egy harmónium, valamint egy tabla nevű dob, továbbá erősítők és hangszórók. Az eszközök nagy részét lakodalmak helyszínéről kobozták el.

photo_camera Fotó: AFP

A zene minden formája tilos volt a társasági összejöveteleken, a televízióban és a rádióban a tálibok első – 1996 és 2001 közötti – uralma alatt.

A tálibok bukását követő két évtizedben felvirágzott a zenei élet, de az iszlamisták 2021. augusztusi visszatérése után sok zenész elmenekült az országból. Az országban maradt zenészek és énekesek bántalmazásról és hátrányos megkülönböztetésről számolnak be.

Az elmúlt két évben a tálibok az iszlám jog szigorú értelmezése szerint több súlyos korlátozást vezettek be, ezek elsősorban a nőket sújtják: nem járathatnak középiskolába és egyetemre, és nem dolgozhatnak humanitárius szervezeteknél sem. Július elején a tálibok elrendelték a fodrászatok és a szépségszalonok bezárását is.