Trump egy felmérés szerint 37 százalékkal vezet Ron DeSantis előtt a republikánus előválasztási versenyben

külföld
2023 július 31., 11:15

Utcahosszal vezet a republikánus elnökjelöltségért zajló versenyben a riválisai előtt Donald Trump volt elnök, derül ki a New York Times és Siena College első, a 2024-es választási kampányra vonatkozó felméréséből. Ha a választásokat ma tartanák, a válaszadók 54 százaléka leginkább Trumpra szavazna, és csak 17 százalékuk adná le a voksát Ron DeSantisra, Florida kormányzójára, akit Trump legnagyobb kihívójaként tartanak számon. A felmérésben egyetlen más jelölt támogatottsága sem haladta meg a 3 százalékot.

photo_camera Fotó: ED JONES/AFP

Trump szinte minden demográfiai csoportban, régióban, valamint a párt minden ideológiai irányzatában jelentős előnyre tett szert. A republikánus szavazókat nem igazán érdeklik a Trump ellen zajló eljárások.

A felmérés azt mutatja, hogy DeSantis néhány központi kampányérve – miszerint ő megválaszthatóbb, mint Trump, és hogy hatékonyabban kormányozna – egyelőre nem tudott áttörést elérni. Még azok a republikánusok is a volt elnököt részesítették előnyben, akik amúgy vevők a DeSantis felemelkedésében nagy szerepet játszó ügyekre, például a „radikális woke ideológia” elleni küzdelemre. Ezek mellett más baljós jelek is voltak DeSantis számára: leggyengébben a Republikánus Párt legnagyobb és legbefolyásosabb választóköreiben teljesített.

Ron DeSantis floridai kormányzó 2022. május 16-án.
photo_camera Ron DeSantis floridai kormányzó 2022. május 16-án. Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto via AFP

A volt elnök támogatottságának intenzitása kulcsfontosságú különbség, a republikánusok 43 százaléka "nagyon kedvező" véleménnyel van Trumpról. Ebben a rétegben elsöprő, 92-7-es különbséggel vezet Trump DeSantis ellen. Még azok között is, akik kedvezően ítélik meg a kormányzót, csak 1 százalékponttal vezet DeSantis.

A felmérés kevesebb mint hat hónappal a 2024-es előválasztás és jelölti vita előtt készült. Ugyanakkor az amerikai politika olyan korszakában, amit a változékonyság határoz meg, Trump elleni vizsgálatok – amik elhúzódhatnak az előválasztásig – különösen kiszámíthatatlan tényezők lehetnek, írja a Times.