Vége az élelmiszerárstopnak, úgyhogy több dolog olcsóbb lesz

élelmiszer
2023 július 31., 19:21

A kereskedők képviselői az RTL Híradónak arról beszéltek, hogy drágulni fog a cukor, viszont olcsóbb lehet a tojás és a liszt a boltokban, miután augusztus 1-én megszűnnek a kötelező árstopok.

Az egymilliárd forintnál nagyobb árbevételű boltok az eddigi árstopos termékeket a következő két hónapban csak beszerzési áron vagy alatta árulhatják, hetente kettőt pedig ennél is 15 százalékkal olcsóbban, a kötelező akciók keretében, így a vásárlók még mindig nem a piaci árakkal fognak találkozni. A kormány azt ígérte, ellenőrzéseket tart majd az indokolatlan áremelések kiszűrésére.

A Tesco szerint csökkenhet a tojás ára, mivel a tojáárat pont akkor rögzítették, amikor a szezonális hatások miatt magasabban állt. De a csirkemellet is olcsóbban adják mjad a rögzített árnál.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint csökkenhet a liszt és a tej ára is, de a „cukor várhatóan drágulni fog, mert az a hatósági ár, amit 18 hónapon keresztül tartani kellett, az egy sokkal alacsonyabb beszerzési árhoz lett kötve, mint ami ma tapasztalható, és ami ma elérhető a kereskedelmi hálózatok nagy része számára”.

photo_camera Illusztráció: Kisbenedek Attila/AFP

Augusztus 1-től a boltokban a SZÉP-kártyákkal is lehet fizetni az élelmiszerekért.