A NASA befogta a 19,9 milliárd kilométerre lévő Voyager-2 űrszonda egyik jelét, miután napokra elvesztette vele a kapcsolatot

űr
2023 augusztus 01., 15:50

Elvesztette a kapcsolatot a Voyager-2 űrszondával a NASA az űrügynökség egy rossz parancsa miatt. A szonda július 21-e óta nem fogad parancsokat, és adatokat sem küld, mert antennája két fokkal elfordult a Föld irányától. A NASA abban bízik, hogy az októberben esedékes automatikus újratájoláskor helyre tudja állítani a kommunikációt.

A NASA közölte, hogy az ausztráliai Canberrában található hatalmas antennájával próbálkozik befogni a Voyager-2 kósza jeleit. A nagy távolság miatt azonban több mint 18 órára van szükség, hogy egy ilyen jel elérje a Földet. Az antenna emellett folyamatosan küldi a helyes parancsokat az űrszonda környékére, hátha kapcsolatot tud teremteni vele.

A NASA kedd este bejelentette, hogy egyik antennájának sikerült az űrszonda egyik jelét érzékelnie. Ez azt jelenti, hogy a Voyager-2 továbbra is működik. A szakemberek most megpróbálják az űrszonda antennáját visszafordítani a Föld felé.

A Voyager-űrszonda egy NASA által kiadott képen
photo_camera A Voyager-űrszonda egy NASA által kiadott képen Fotó: NASA/AFP

A Voyager-2 jelenleg több mint 19,9 milliárd kilométerre van a Földtől, és több mint 55 ezer km/órás sebességgel száguld a csillagközi térben.

A Voyager-2 űrszondán kívül eddig csak a Voyager-1 tudott kilépni a helioszférából, vagyis a napszél által kitöltött naprendszeri tartományból. A Voyager-2 elrepült már a Neptunuszig és az Uránuszig is, míg társa, a Voyager-1 már még messzebb, 24 milliárd kilométerre van a Földtől.

(via BBC)