Az államhoz került a Hős utcai telep

Budapest
2023 augusztus 01., 06:02

A kőbányai önkormányzat egymilliárd forintért részben eladja, részben ingyen átadja a Magyar Államnak a Hős utcai lakótömb 317 ingatlanából önkormányzati tulajdonba került 254 lakást, írja a Népszava. A lakóházak helyére a Terrorelhárítási Központ új műveleti komplexuma épül majd. A telepen szociális munkát végző Kontúr Egyesület abban bízik, hogy még a fűtési szezon előtt rendeződik minden ott lakó sorsa.

„A két épületben még mindig 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik, zömükben negyvenes éveikben járók, de vannak nyugdíjasok és néhány gyerek is. Rajtuk kívül még 43-48 tulajdonos van, akikkel egyelőre nem egyeztek meg, de már sikerült elköltözniük. Folyton változó számban, de nagyjából 10-20 lakásban élnek albérlők, illetve jogcím nélküliek és lakásfoglalók. A hátramaradottak nagyon sanyarú körülmények között élnek, hiszen a végtelenül lepusztult épületekre már senki sem költ, hiszen úgyis lebontják. Csak azt nem tudni mikor”

- mondta a Népszavának Molnár Zsuzsanna, az egyesület elnöke. A Hős utcaiak bonyolult módon juthatnak a mostanihoz hasonló színvonalú cserelakásokhoz. A felajánlott ingatlanok többséges a VIII., a XIX. és a XX. kerületben van.