q

Az Egyesült Államok korlátozza Magyarország részvételét a vízummentességi programjában

POLITIKA
2023 augusztus 01., 07:57

Az Egyesült Államok jelentősen korlátozza keddtől Magyarország részvételét a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiállított magyar útlevelek biztonsági kockázata miatt, írja a Politico.

Az amerikai nagykövetség által kedd délelőtt kiadott közleményben olvasható indoklás szerint 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül. "Tekintettel a magyar kormány azon döntésére, mely szerint nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, a Vízummentességi programban (röviden VWP) való részvételi eljárások minden magyar útlevéllel rendelkező számára módosulnak" - írják.

A vízummentességi programban résztvevő 40 ország állampolgárai elektronikus igénylést követően akár 90 napig is az Egyesült Államok területén tartózkodhatnak. A magyar útlevéllel rendelkezők igénylésének jóváhagyása az eddigi két év helyett csak egy évre lesz érvényes, és utazásonként újra kell igényelni.

"Magyarország Kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik" - olvasható az amerikai nagykövetség közleményében.

„Százezres nagyságrendben állított ki útlevelet a magyar kormány az egyszerűsített honosítási program részeként, szigorú ellenőrzés nélkül,”

- mondta a Politiconak David Pressman. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint a problémát évekkel korábban jelezték a magyar kormánynak, de az nem tett érdemi lépéseket az ügyben.

„Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól”

- reagálta a magyar kormány részéről a Belügyminisztérium. Az alig hárommondatos közleményt azzal zárja, hogy

„Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!”