Franciaország menekíti az állampolgárait Nigerből, a puccs miatt már regionális háború fenyeget

külföld
2023 augusztus 01., 17:23

Franciaország több francia és más uniós állampolgárt készül kimenekíteni Nigerből, ahol a katonai puccs miatt folyamatosan romlik a biztonsági helyzet, és már a szomszédos Mali és Burkina Faso is ragionális háborúval fenyeget, ha kívülről próbálják meg visszasegíteni a hatalomba a megbuktatott elnököt. A Mohamed Bazoum nigeri elnököt múlt szerdán megbuktató hadsereg azzal vádolta Franciaországot, hogy katonailag be akar avatkozni Nigerben, amit a francia vezetés tagad.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége, az ECOWAS múlt vasárnap azzal fenyegetőzött, hogy erővek juttatja vissza a hatalomba Bazoumot, ha a katonák nem teszik ezt meg egy héten belül, míg a szomszédos Mali és Burkina Faso, amiket szintén katonai junták irányítanak, közölte, hogy Niger védelmére kel.

A nigeri puccs támogatói orosz zászlókat lengetnek
photo_camera A nigeri puccs támogatói orosz zászlókat lengetnek Fotó: BALIMA BOUREIMA/Anadolu Agency via AFP

Nigerben tartózkodó francia állampolgárokat kedden a niameyi francia nagykövetség szöveges üzenetben arról értesítette, hogy hamarosan repülőgépes evakuáció kezdődik", amit a párizsi francia külügyminisztérium is megerősített. Az olasz kormány is repülőgépet küld azokért az olaszokért, akik Niameyben vannak, és el szeretnék hagyni a nigeri fővárost. Németország felszólította állampolgárait, hogy csatlakozzanak a francia járatokhoz.

A puccs támogatói vasárnap a niameyi francia nagykövetség előtt tiltakoztak, és a több ezer ember be akart hatolni a külképviselet épületébe, de végül könnygázzal feloszlatták a tüntetést. A hatóságok tájékoztatása szerint a demonstrációban hatan megsérültek, őket a niameyi kórházakban ápolják.

A Nigerben múlt szerdán puccsot végrehajtó katonai junta hétfőre legalább 180 kormányzati politikust tartóztatott le. Az Abdourahamane Tiani tábornok, az elnöki gárda korábbi vezetője által irányított katonai junta még vasárnap őrizetbe vette többek között a belügy- és a közlekedési minisztert, továbbá egy miniszterhelyettest, hétfőn pedig a bányászati minisztert, az energiaügyi minisztert, az eddig kormányzó Nigeri Párt a Demokráciáért és Szocializmusért (PNDS) párt elnökét, valamint Mahamadou Issoufou korábbi nigeri elnök fiát is.

Niger eddig az iszlamista fegyveresek elleni küzdelemben a Nyugat legstabilabb szövetségesének számított. A térségben lezajlott puccsok sokszor a franciák ellen irányultak, a vezetőik azt akarták, hogy a korábbi gyarmatosító uralkodó ne avatkozzon bele az ügyeikbe, és inkább Oroszországgal működnének együtt. A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin múlt héten üdvözölte a nigériai puccsot, és felajánlotta erőit a rend helyreállítására. (Reuters/MTI)