Halálra ítélik a pittsburghi zsinagógában gyilkoló antiszemita ámokfutót

külföld
2023 augusztus 02., 18:20

Egy szövetségi esküdtszék 63 vádpontban ítélte el Robert Bowerst, azt az ötvenéves férfit, aki 2018 októberében tizenegy hívőt lemészárolt egy pittsburghi zsinagógában. A döntés után halálbüntetésre terjesztették elő.

Ez az első szövetségi halálos ítélet, amelyet Joe Biden elnöksége alatt hoztak. Biden 2020-as kampányában ígéretet tett a halálbüntetés megszüntetésére. Az igazságügyi minisztérium moratóriumot rendelt el a szövetségi kivégzésekre, és több száz olyan új ügyben, ahol a halálbüntetést alkalmazni lehetne, elutasította annak engedélyezését. Bowers eljárása során azonban a szövetségi ügyészek azt mondták, hogy a halál a megfelelő büntetés az ő esetében, hivatkozva a főként idős áldozatainak kiszolgáltatottságára és arra, hogy gyűlöletből kiindulva egy vallási közösséget vett célba.

Robert Bowers
photo_camera Robert Bowers Fotó: -/AFP

2018 október 27-én Bowers „halált a zsidókra” felkiáltással tört rá a a Tree of Life (Az élet fája) hitközség zsinagógájában tartózkodókra, majd egy AR-15-ös gépkarabéllyal válogatás nélkül lőni kezdett mindenkire. Tizenegyen haltak meg, négy rendőr és az elkövető is megsérült a támadásban, amikor barikádot emelt maga köré. Végül egy golyót kapott, ezután adta fel magát.

Előbb tagadta a bűnösségét, a bírósági eljárás alatt azonban már elismerte tettét. Védői arra hivatkoztak, hogy szörnyű, traumákkal teli gyermekkora volt és elhanyagolták. Azt is állították, hogy Bowers súlyos, kezeletlen mentális betegségben szenved és a gyilkosságot abból a téveszmés meggyőződésből követte el, hogy a zsidók segítenek a fehérek kiirtásában.

"Trump, a fehér nacionalizmusod gyilkol" –írták tüntetők a zsinagóga elé 2018-ban.
photo_camera "Trump, a fehér nacionalizmusod gyilkol" –írták tüntetők a zsinagóga elé 2018-ban. Fotó: Daisuke Tomita/The Yomiuri Shimbun

Bowers teherautó sofőrként dolgozott, korábbi közösségi profilja alapján fanatikus antiszemita és összeesküvés-hívő, egyes – az alt-right és a szélsőjobb köreiben népszerű Gab közösségi oldalon közzétett – bejegyzései szerint a zsidókat a sátán gyermekeinek tartja, és hisz a zsidó világ-összeesküvésben is. A támadás előtt néhány órával, egyik utolsó posztjában kikelt azok ellen a zsidó szervezetek ellen, amelyek menekülteket támogatnak. „Megszállókat akarnak az országba telepíteni. Nem ülhetek itt tétlen, miközben lemészárolják az embereiket. Bemegyek.” – írta.

Kritikusa volt Donald Trump elnöknek is, aki maga is antiszemita támadásnak minősítette a lövöldözést 2018-ban.

Az esküdtek egyhangúlag megállapították, hogy Bowers támadását a zsidók iránti gyűlölet motiválta, és hogy azért választotta az Élet fáját, amely az az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legtörténelmibb zsidó közösségében található, hogy „maximalizálhassa a pusztítást, felerősíthesse a bűncselekményeivel okozott kárt, és félelmet kelthessen a helyi, nemzeti és nemzetközi zsidó közösségekben”. Azt is megállapították, hogy Bowers nem tanúsított megbánást.

Az áldozatok családtagjai közül a legtöbben megelégedéssel fogadták az esküdtszék halálos ítéletét. Néhányan közülük azonban ellenvéleményt fogalmaztak meg. „Sok tagunk jobban szeretné, ha a lövöldöző élete hátralévő részét börtönben töltené, és nem gondoljuk, hogy bosszút kellene állnunk rajta, vagy azt, hogy a halála „kárpótolna" az elvesztett életekért" - áll Stephen Cohen és Barbara Caplan, a támadásban három tagját elvesztett New Light Congregation társelnökeinek nyilatkozatában.

(AP)