Szemtelen orkák egymástól tanulják el, hogyan vegzálják a spanyol hajósokat

természet
2023 augusztus 02., 16:34

Spanyolország partjainál megfigyelték, hogy egyre inkább megszaporodtak azok az esetek, amikor az orkák megcélozzák magukat és nekirontanak kis vitorlás- és halászhajóknak. Ez nem túl szokványos viselkedés egy orkától, pláne nem egy egész csapatnyitól, így tudósok elkezdték megfigyelni őket. Arra jöttek rá, egy-két orka még 2020-ban kezdte el így megrongálni ezeket a kisebb hajókat és azóta a többiek egyszerűen eltanulták ezt a veszélyes játékot tőlük.

Merthogy a tudósok arra is rájöttek, hogy ez nem valami agresszív viselkedés tőlük, amire valamilyen külső körülmény kényszeríti őket, hanem egyszerű játék. A BBC-nek Dr. Renaud de Stephanis, a dél-spanyolországi partvidéken élő tudós azt mondta: „Ez csak egy játék. Ez nem a hajók miatt van, nem az éghajlatváltozás az oka, ez csak egy játék, és ennyi".

Annyira közelről megfigyelték az orkáknak ezt a viselkedését, hogy azt is észrevették, a hajók kormánylapátjait támadják először. Ezt a „játékot” pedig az idősebb orkák megtanítják a fiatalabbaknak.

Ezt a hajót is egy orka tette tönkre a Gibraltári-szorosban.
photo_camera Ezt a hajót is egy orka tette tönkre a Gibraltári-szorosban. Fotó: JORGE GUERRERO/AFP

A rendetlen vízi emlősök ügye ott tart, hogy a nagyjából hatvan állatból álló csoportjuk két tagjára gps-es nyomkövetőt raktak, így most már tudják jelezni a halászoknak és a vitorlásoknak, hogy merre járnak, így ők inkább elkerülik az inzultáló orkákat.

Az egyik hajós arról számolt be, hogy júliusban egy öttagú orkacsoport nyolcvan percen keresztül lökdöste a hajóját, míg a kormánylapát leszakadt róla. Számára is inkább játékos szórakozásnak tűnt az állatok viselkedése, mintsem támadásnak. „Az volt az érzésem, hogy egymást cukkolják” – mondta ez a hajós a BBC-nek.

Ezt a viselkedést egyelőre abszolút csak az ibériai populációnál figyelték meg. Köztük terjed ez a bolondos, de veszélyes játszma. Ahogy a fiatalabb orkák utánozzák az idősebbeket, közben alakul is a játék menete. A kisebbek ugyanis már nemcsak a kormánylapátot, hanem az egész hajótestet játéknak tekintik.

Ezen a képen nem spanyol orkák vannak, ők még nem ismerik a hajóvegzáló játékot.
photo_camera Ezen a képen nem spanyol orkák vannak, ők még nem ismerik a hajóvegzáló játékot. Fotó: MICHAEL NOLAN/robertharding via AFP

A vitorláshajók tulajdonosai közt elterjedt, hogy valamiféle bosszú vezérli az állatokat, és többen közülük azt ajánlották társaiknak, hogy vigyenek magukkal petárdákat az útra, hogy elriasszák a gyilkos bálnaként is ismert élőlényeket.

Azonban, mint ahogy Nuria Riera, a dél-spanyolországi Tarifában élő művész, a Firmm nevű természetvédelmi és bálnafigyelő szervezet önkéntese felhívja a figyelmet a BBC cikkében: „Nem szabad elfelejtenünk, hogy a tenger az ő otthonuk - mi vagyunk a betolakodók.”