Beismerte a francia rendőr, hogy lövést adott le egy 22 éves férfira, aki elvesztette a fél koponyáját

külföld
2023 augusztus 03., 12:40

Beismerte egy francia rendőr, hogy a francia zavargások alatt lövést adott le gumilövedékkel egy 22 éves férfira a zavargások idején Marseille-ben. A férfi épp munkából tartott hazafelé, és súlyos, maradandó sérüléseket szerzett, írja a BBC.

A 22 éves Hedi észak-afrikai bevándorló, aki egy étteremben dolgozott menedzser asszisztensként. Elmondása szerint miután július 2-án befejezte a munkát a hajnali órákban, találkozott egy barátjával. Elhaladtak az akkor zajló zavargások mellett, amikor szembejött velük a rendőrségi bűnelhárító brigád (BAC) négy tagja. Hedi és a barátja jó estét kívántak a rendőröknek, akik viszont Hedi elmondása szerint nem voltak beszédes kedvükben, nagyon bosszúsak voltak. Hedi barátjának sikerült elmenekülnie, őt viszont fejen lőtték. Hedi szerint miután a földre esett, a rendőrök meg öt percig vonszolták a földön és verték.

A férfi túlélte a fejlövést, de elvesztette a koponyája felét, a bal szemére a látását, állandó migrénnel küzd, és sisakot kell viselnie.

A bírósági iratok szerint a rendőr akkor döntött úgy, hogy tüzet nyit, amikor meglátott két embert csuklyában közeledni. A rendőr ugyan beismerte, hogy lőtt, de az ügyvédje szerint „nincs bizonyíték arra, hogy el is találta Hedit”. Hedi ügyvédje szerint bár zavaros volt a rendőr vallomása, legalább azt nem tagadja tovább, hogy elsütötte a fegyverét.

A rendőrtisztet hetek óta tartják őrizetben, ami nagy felháborodást váltott ki rendőrkörökben. Az ügyészség csütörtökön elrendelte, hogy továbbra is tartsák őrizetben, ami ellen a rendőr ügyvédje fellebbezett, de az ügyészség szerint félő, hogy ha szabadlábra engedik a rendőrt, akkor összejátszik kollégáival az ügy eltusolása érdekében.