Elrendelték a férfi letartóztatását, aki az M2-esen menekült a rendőrök elől, aztán megfenyegette őket

bűnügy
2023 augusztus 03., 14:31

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki 200 km/órával menekült a rendőrök elől az M2-esen, majd a rendőrautóknak is nekiment, olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2023. augusztus 1-jén délelőtt Vác irányából a 2-es számú főúton közlekedett gépjárművével, amikor a Váci Rendőrkapitányság rendőrei közlekedésrendészeti ellenőrzés alá akarták vonni.

A gyanúsított a rendőrautó megkülönböztető fény- és hangjelzésére nem reagált, nagy sebességgel haladt tovább, majd ráhajtott az M2-es autóútra. A terhelt haladása során többször átlépte a záróvonalat, ezzel a szembejövő gépjárműveket fékezésre, illetve lehúzódásra kényszerítette. Több alkalommal intenzíven fékezett, ezzel is veszélyeztetve a mögötte haladó gépkocsi utasait és akadályozva a rendőri intézkedést. Ezen felül a terhelt jelentősen túllépte a megengedett sebességet, így például az M2-es autóúton alkalmanként több mint 200 km/h sebességgel haladt.

A gyanúsított autójával – miután többször nekiütközött az őt megállítani szándékozó rendőrautóknak és egy betonelemnek is, ami miatt az egyik kereke kitört – az egyik szalagkorlátnál megállt. A férfi a gépjárműből a rendőri felszólítás ellenére sem szállt ki, később a megbilincselésének is ellenállt, majd megfenyegette a rendőröket.

link Forrás

A terhelt cselekménye bizonyítottság esetén hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt történő járművezetés, valamint nagyobb kárt okozó rongálás bűntettének megállapítására lehet alkalmas. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a terhelt letartóztatását.

photo_camera Fotó: Facebook/Pest megyei Rendőr-főkapitányság

A rendelkezésre álló adatok alapján a terhelt a hatósági intézkedés alól ki akarta vonni magát, továbbá az eljárás szerinti bűncselekményekkel 2 felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá. Az eddigi életvitele alapján megállapítható, hogy a gyanúsított a hatósági, bírósági döntésekkel szemben nyíltan szembehelyezkedik, a számára előírt szabályokat gátlástalanul megszegi.

Folyamatosan vezetett gépjárművet annak ellenére, hogy jogosítvánnyal soha nem rendelkezett. Rendszeres jövedelme nincs. Több alkalommal állt már bíróság előtt eltiltás hatálya alatti járművezetés, illetve egyéb bűncselekmények, vétségek miatt. Mindezek, valamint a bűncselekmények tárgyi súlya, illetve a várható büntetés mértéke miatt alappal lehet tartani attól, hogy a terhelt szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, illetve szabadságvesztéssel büntetendő, újabb bűncselkeményt követne el.

A gyanúsítottól az enyhébb kényszerintézkedéshez szükséges önkéntes jogkövetés nem várható el, illetve az elrendeléséhez szükséges tárgyi feltételek sem biztosítottak a részéről. A fentiek alapján a bíróság ezért úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a gyanúsított vonatkozásában kizárólag a letartóztatással biztosíthatók. A végzés nem végleges.