Ősi flamingótojást találtak egy mexikóvárosi repülőtér építésekor

ÁLLAT
2023 augusztus 03., 18:32

Ősi flamingótojás-kövületet találtak egy mexikóvárosi repülőtér építésekor, közölte helyi idő szerint szerdán az INAH mexikói örökségvédelmi intézet.

Ilyen figyelemreméltó épségben megmaradt, a pleisztocén földtörténeti korból származó, 8-12 ezer éves tojás hihetetlenül ritka. A Phoenicopteridae flamingo családhoz tartozó tojás felfedezése az első az amerikai kontinensen és a világban is csak a második a közlemény szerint. A pleisztocén kor 2,6 millió évvel ezelőtt kezdődött és mintegy 11 700 évvel ezelőtt ért véget.

A flamingótojás-fosszíliára 31 centiméter mélyen bukkantak rá egy palás agyagrétegben, a Felipe Ángeles repülőtér építése közben, közölte az INAH. A flamingótojás-lelet arra enged következtetni, hogy a helyszínen 8000-33 000 évvel ezelőtt sekély vizű tó volt, közölték mexikói tudósok, akik szerint a flamingók valaha Mexikó középső részén éltek.

A rózsaszín tollaikról ismert amerikai flamingófajták napjainkban többnyire Dél-Amerikában, a Karib-tenger térségében, a Yucatan-félszigeten és az Egyesült Államok délkeleti partvidékén élnek. (MTI)