Három év börtönre ítélték Pakisztán volt miniszterelnökét, Imran Khant

külföld
2023 augusztus 05., 11:36

Imran Khan volt pakisztáni miniszterelnök három év börtönbüntetést kapott korrupciós vádak miatt, továbbá 100 000 rúpia (nagyjából 450 dollár) pénzbírsággal is sújtották, írja a BBC. A bíróság abban találta bűnösnek, hogy nem jelentette be az állami ajándékok eladásából származó pénzét. Khan tagadta a vádakat, és azt mondja, hogy fellebbezni fog.

Az ítélethirdetés után Khant, akit 2018-ban választottak meg, de tavaly áprilisban bizalmi szavazáson megbukott, őrizetbe vették. A politikus bukását az okozhatta, hogy konfliktusba került az országban nagy befolyással rendelkező katonasággal. A bírósági határozat kihirdetésekor a tömeg, köztük néhány ügyészségi jogász, az épület előtt azt skandálta: „Imran Khan egy tolvaj”, írja a BBC.

Imran Khan ellen a leváltása óta több mint száz vádat emeltek, azok szerinte politikai indíttatásúak. A hatóságok hónapok óta le akarták tartóztatni, támogatói időnként éles csatákat vívtak a rendőrséggel, hogy ne kerüljön őrizetbe. Végül májusban tartóztatták le, mert nem jelent meg a bíróságon, bár hamarosan szabadon engedték.

Az elmúlt időkben Khan pártja, a Tehreek-e-Insaf is erős nyomás alatt áll: sok vezetője távozni kényszerült, több ezer támogatóját pedig letartóztattak azzal a váddal, hogy részt vettek a Khan letartóztatását követő tüntetésekben.

photo_camera Fotó: AAMIR QURESHI/AFP

A BBC emlékeztet arra: a pakisztáni hadsereg kiemelkedő szerepet játszik a politikában, néha katonai puccsal ragadja magához a hatalmat, máskor pedig a színfalak mögött mozgatja a szálakat. Sok elemző szerint Khant is a hadsereg segítette 2018-ban hatalomra, majd lehetetlenítette el tavaly.