Moszkva szerint egy orosz tartályhajó is megsérült egy ukrán dróntámadásban

külföld
2023 augusztus 05., 06:41

A Sig nevű orosz tartályhajó egy tengeri drón támadása következtében sérülést szenvedett a gépház területén, amikor a Kercsi-szoros felé közeledett – írja a Meduza az orosz Tengeri és Belföldi Vízi Szállítmányozás Szövetségi Ügynöksége (Roszmorrecsflot) tájékoztatása nyomán.

A hivatalos bejelentés szerint a támadás augusztus 4-én, péntek éjszaka fél tizenkettő körül történt. „A gépház területén, a vízvonal közelében, a jobb oldalon, a jobb oldali vízvonal közelében történt a behatolás, feltehetően egy tengeri drón támadása következtében. A hajó a Kercsi-szorosnál járt, déli irányból, 17 mérföldre volt a Krími hídtól” – olvasható az üzenetben.

A Roszmorrecsflot azt is közölte, hogy a hajó legénysége 11 főből áll, a támadás következtében senki sem sérült meg, a hajó a vízen maradt. A Mercury és az Impulse hajókat az incidens helyszínére küldték.

A Novorosszijszki Tengeri Mentési Koordinációs Központ a TASZSZ-szal azt közölte: „A tartályhajó magában a szorosban sérült meg. A legénység biztonságban van, nem sérült meg. A tengeri mentőszolgálatot bevonták, két vontatóhajó már a helyszínre érkezett. Most fogják eldönteni, hogy vontassák-e vagy sem, amíg horgonyon állnak. A gépház megsérült. Nem súlyosan, de megsérült”. Nem hivatalos források szerint a gépházat elárasztotta a víz.

A BBC szerint a tanker elleni támadás az SZBU és az ukrán haditengerészet közös akciója volt. Úgy tudják, a műveletet egy felszíni drón segítségével hajtották végre, 450 kg TNT-vel. Hivatalosan Kijev nem vállalta a felelősséget az incidensért.

A Baza nevű Telegram-csatorna közzétett néhány fotót a megrongálódott "Sig" tartályhajó belsejéből. A csatorna szerint a fedélzeten tartózkodók többsége a betört ablakoktól származó horzsolásokat szenvedett.