Beázott a Magyar Nemzeti Galéria, Gulácsy-festményeket kellett leszedni

múzeum
2023 augusztus 06., 18:49

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) épülete két napja zárva van, a bejáratnál kihelyezett papírokon "váratlan technikai okokra" hivatkoznak. Az ország egyik vezető múzeuma nem adott ki közleményt az eset hátteréről, és a honlapról is eleinte csak az értesült arról, hogy felesleges a Várba látogatnia – például az év egyik magyar vonatkozású múzeumi szenzációja, a Gulácsy életműkiállítás megtekintéséért – , aki a nyitólap legaljára görget. A most már feljebb lévő rövid közleményben azt írják, hogy a múzeum már pénteken is zárva volt, azt nem, hogy miért.

photo_camera Váratlan technikai okok.

Egyik olvasónk érdeklődésére a múzeum közönségszolgálata azt válaszolta, hogy a "technikai hibát" még nem tudták elhárítani így azt sem tudják megmondani, mikor nyitnak ki ismét. A 444 viszont több forrásból is úgy értesült, hogy váratlan technikai ok azt fedi, hogy

az épület az elmúlt napok jelentős esőiben komolyan beázott.A múzeum kommunikációs stábját egyelőre nem tudtuk elérni, így azt sem sikerült megtudni, miért nem adott ki az közleményt az ország egyik legjelentősebb közgyűjteményét kezelő intézmény. A történtekről olyan források tájékoztatása alapján tudunk beszámolni, akik maguk nem jártak az épületben, ott dolgozó ismerőstől hallottak a történtekről.

Egyik olvasónk úgy tudja, ázott a műtárgyraktár, az irodák, a WC és a folyosók. Ugyanez a forrásunk úgy tudja, hogy valamennyi kiállítás is beázott, ami azt jelentheti, hogy az eset több kiállítermet is érint. Ő az MNG-ben dolgozó ismerősétől azt hallotta, hogy

a falakon folyó víz műtárgyakat is elért.

photo_camera Érdeklődők a Nemzeti Galéria zárt kapui előtt 2023. augusztus 6-án.

Egy másik forrásunk azt erősítette meg, hogy a hónap végén záró

Gulácsy-kiállítás képei közül is többet le kellett venni, mert víz folyt a falakon.Úgy tudjuk, a mostani beázás nem az első, az elmúlt években

nagyobb zivatarok idején a Nemzeti Galéria rendszeresen beázott.Ilyenkor beázik a kupola, áznak a raktárok, a falakon csorog a víz.

Az MNG otthonául szolgáló Budavári Palota a Várnegyed legnagyobb és legjelentősebb műemléképülete. A Minisztelnökség alá tartozó Várkapitányság Zrt. kezelésében álló Palota legnagyobb része leromlott műszaki állapotban van. Pár éve ugyanakkor a VZrt. újjáépítette a déli összekötő szárnyat, benne a Szent István teremmel, az északi szárnyat pedig, ahol évtizedekig a Munkásmozgalmi Múzeum, majd átmenetileg a Ludwig Múzeum fogadta a látogatókat, most júniusban állványozták fel.

Miközben a Palota nagy része pusztul, a szomszédban a Nemzeti Hauszmann Program keretében modern technológiával sorra építik vissza a semmiből a régi épületek másait. Arról, hogy mi a kormány terve a Budavári Palotával, semmit sem tudni, csak azt, hogy kívül-belül az "eredeti állapotot" igyekeznek visszaállítani.

photo_camera Baán László Gulácsy Lajos festőművész életműkiállításának megnyitóján, a Magyar Nemzeti Galériában.2023. április 6-án. Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

A kormány régi terve, hogy a Magyar Nemzeti Galériának a Városligetben emeljen új épületet. Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt a zöldfelületek megőrzéséért küzdő főváros ezt ellenzi, a kormány alá tartozó Liget Budapest Projektért felelős miniszteri biztos, egyben a Szépművészeti Múzeum (ide tartozik a Nemzeti Galéria is) igazgatója, Baán László viszont ragaszkodik hozzá. A válság miatt a százmilliárdos nagyságrendű beruházásra valószínűleg évekig nem lesz még pénz, az LBP honlapja szerint az jelenleg "tervezés alatt" áll.