Kidobtak a Balatonnál egy emberre is veszélyes aligátorteknőst

ÁLLAT
2023 augusztus 06., 15:55

Péntek reggel érkezett egy bejelentés a Balatonlelle Rendőrőrsre, miszerint a 7-es főút mentén egy műanyag rekesz mellett aligátorteknőst találtak. A hvg.hu azt írja, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatása szerint a 70 centis állatot valószínűleg ebben a ládában dobták ki, de azt könnyen szétrágta és kiszabadult.

photo_camera Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A rendőrök a természetvédelmi őrök segítségét kérték, mert egy ekkora aligátorteknőst nem könnyű befogni, ugyanis „komoly harapása” lehet.

Az aligátorteknős vagy harapós teknős (Chelydra serpentina) késéles, csőrszerű állkapoccsal rendelkezik, amivel erőfeszítés nélkül képes felaprítani zsákmányát. Az aligátorteknős különösen veszélyes állatfajnak minősül, legálisan kizárólag állatkertekben tartható a Nemzeti Park leírása alapján. A tájékoztatás szerint az aligátorteknősök nem csak az emberre veszélyesek, és mivel itthon nincs természetes ellenségük, komoly károkat tudnak okozni az élővilágban.

A Nemzeti Park szerint előfordult már, hogy egy hasonlóan kidobott aligátorteknős a befogást követő napokban több tucat tojást rakott le, vagyis bőven elfordulhat, hogy a szabadon engedett példányok esetenként szaporodásra is képesek lehetnek.

A közlemény szerint ha aligátorteknőssel találkozunk, érdemes a hatóságokat riasztani, nem érdemes megfelelő eszközök nélkül kísérletezni a befogással.