Ötvenhét úszó kapott hasmenést a triatlon-világbajnokságon

külföld
2023 augusztus 06., 06:49

Legalább 57 úszó betegedett meg és kapott hasmenést a nyíltvizi úszás versenyszám után a sunderlandi triatlon-világbajnokságon, erősítették meg brit egészségügyi tisztviselők. A múlt hétvégén mintegy 2000 ember vett részt a versenyeken. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) közölte, hogy mintákat vesz a betegektől, hogy megállapítsa a betegség okát és az esetleges közös kórokozókat.

photo_camera Illusztráció. Ez egyébként Maine államban készült. Fotó: MEG OLIPHANT/Getty Images via AFP

A nyíltvízi úszást épp a sunderlandi Roker strandon tarották, ahol a szennyvízkibocsájtás miatt amúgy is vitatott a víz minősége. A Környezetvédelmi Ügynökség három nappal az esemény előtt végzett mintavételt, ahol fertőző baktériumok szokásosnál fokozottabb jelenlétét mutatták ki. A triatlonversenyek szervezete, a British Triathlon azt mondta, hogy az ügynökség a mintavétel eredményeit csak a versenyek után tette közzé, saját méréseik pedig megfeleltek az előírásoknak.

„Elég rosszul érzem magam a verseny óta, de gondolom ez történik, ha szarban úszol. Az úszást törölni kellett volna” – ezzel a szöveggel osztotta meg az ügynökség eredményeit Jacob Birtwhistle ausztrál triatlonista az Instagramon. (Guardian)