Trump egykori alelnöke, Mike Pence nem zárja ki, hogy tanúskodjon Trump ellen

külföld
2023 augusztus 06., 14:28

Mike Pence-t, aki 2024-ben maga is indul a republikánus elnökjelöltségért, a CBS vasárnap reggeli műsorában arról kérdezték, hogy tanúskodna-e Trump ellen, ha kitűzik a tárgyalást. A kérdés arra a szövetéségi büntetőperre vonatkozott, melyben Trumpot azzal vádolják, hogy amikor elveszítette a 2020-as elnökválasztást, összeesküvést szervezett az eredmény utólagos megváltoztatására. Trump a pénteki előzetes meghallgatáson ártatlannak vallotta magát.

photo_camera Mike Pence a New Hampshire-i Londonderryben kampányol 2023. augusztus 4-án. Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

A kérdésre Pence, Trump egykori alelnöke azt felelte, hogy nincs ilyen terve. Majd hozzátette, hogy ha beidézik, eleget fog tenni törvényi kötelességeinek, és az igazat fogja mondani. Pence megjelenése Trump perében komoly szenzáció lenne, annak fényében azonban nem túl meglepő, hogy amikor a szenátus elnöke volt, elutasította Trump követelését, hogy változtassa meg a választás végeredményét, és Trumpot hozza ki győztesnek. Pence emiatt Trump hívei körében azóta is árulónak számít, és a capitoliumi zavargások idején a felakasztását követelték.

A Trump elleni vádiratnak Pence a kulcsfigurája, az ügyészség több ponton is támaszkodott a volt alelnök beszámolóira. Az egyik jegyzete szerint Trump letolta, amiért túl őszinte, és nem hajlandó részt venni a választás eredményének megfordításában. Trump mindezt tagadja. Pence újsütetű elszántsága összefügghet azzal, hogy miközben Trump utcahosszal vezet, az ő elnökjelölti kampánya eddig teljes kudarc. Így viszont már felesleges óvatoskodnia, nem fenyeget, hogy a republikánus jobbszél megbünteti, ha Trump ellen tanúskodik, a mérsékelt republikánusoknál viszont talán szerezhet pár jó pontot. Ezért is lett múlt hét óta a kampánya mottója a "túl őszinte". (Reuters)