Az ország vezetője elégedett az árvízvédelemmel

POLITIKA
2023 augusztus 07., 12:54

Orbán Viktor hétfőn az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT) járt, hogy az elmúlt napok súlyos esőzései miatt kialakult árvízről egyeztessen. Meghallgatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) védelmi szervének jelentését az eddig elvégzett munkáról és a további feladatokról.

Megállapították, hogy az elmúlt években végrehajtott árvízvédelmi fejlesztések és az új létesítmények jól vizsgáztak, a szakemberek helyt állnak és képesek megvédeni az emberek biztonságát és vagyonát az árvizektől. Orbán Viktor köszönetet mondott a munkájukért.

Orbán Viktor tigrises pólóban az árvízben Tiszavárkonynál 2000. április 19-én.
photo_camera Orbán Viktor tigrises pólóban az árvízben Tiszavárkonynál 2000. április 19-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/AFP

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnapi közleménye szerint a csapadékos idő miatt egyre több víz érkezik a Murán, a Dráván és a Sajón, ezért további vízügyeseket kellett átvezényelni. Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, 24 órában dolgoznak a Mura és a Rába mentén, és a vártnál több csapadék hullott a Sajó vízrendszerén is.

Több településen a helyi védelemvezető hivatalosan segítséget kért, oda megérkeztek a vízügyes szakemberek, akiknek rugalmas védekezést kell alkalmazniuk, illetve több forgatókönyvvel kell készülniük, hiszen nemcsak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat.

A Rába Szentgotthárdnál szombat hajnalban 476 centiméterrel, harmadfokú készültség mellett tetőzött, Körmendnél is megközelítette a rekordvízállást vasárnap kora reggel, és 505 centiméteren tetőzött. A rönöki és a rábagyarmati záportározó szombat éjjel üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz. A következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni, viszont a szántóföldi elöntések miatt az alsó szakaszokon lassul majd az apadás.

A Mura intenzíven árad, Letenyénél hétfő hajnalra várták a tetőzést harmadfokot meghaladó 530 +-10 centiméteres vízállással. A Dráván a jelenlegi előrejelzések alapján harmadfokot meghaladó, egyes szakaszokon a valaha volt legmagasabb vízállást is elérő árhullám várható a jövő héten, itt már most az egész magyarországi szakaszon másodfok van érvényben. A Sajón kialakulóban lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap kora délutánra várták a tetőzést harmadfokú készültség mellett. (MTI)