Még augusztusban beleengedhetik az óceánba a fukusimai erőmű radiokatív vizét

külföld
2023 augusztus 07., 05:04

A tervek szerint már augusztus végén elkezdik beleengedni az óceánba a szökőár miatt megsérült fukusimai erőmű kezelt radioaktív vizét, írta meg hétfőn az Asahi Shimbun japán napilap ismeretlen kormányzati forrásokra hivatkozva.

A kibocsátásra valószínűleg nem sokkal azután kerül sor, hogy Fumio Kishida miniszterelnök a jövő héten találkozik Joe Biden amerikai és Yoon Suk Yeol dél-koreai elnökkel az Egyesült Államokban, hogy elmagyarázza nekik, miért biztonságos a radioaktív víz kibocsátása. A japán kormányszóvivő ugyanakkor a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egyelőre még nincs konkrét dátuma a víz kibocsátásának.

A japán nukleáris szabályozó hatóság a múlt hónapban jóváhagyta az erőmű üzemeltetőjének, hogy megkezdje a víz kibocsátását, amely Japán és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint biztonságos, de a környező országok attól tartanak, hogy élelmiszereket szennyezhet.

A japán kormány viszont valószínűleg azért sietne a víz kibocsátásával, mert szeptemberben kezdődik a halászati szezon Fukusimánál. (Reuters)