Meghalt William Friedkin

fillm
2023 augusztus 07., 18:12

Két héttel a 88. születésnapja előtt Los Angelesben meghalt Willian Friedkin amerikai filmrendező.

William Friedkin 2023. április 15-én.
photo_camera William Friedkin 2023. április 15-én. Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images via AFP

Friedkin az 1970-es években Peter Bogdanovich, Francis Ford Coppola és Hal Ashby mellett futott be, ő főleg krimiben, thrillerben és horrorban újított. Az 1971-es, 5 Oscar-díjas Francia kapcsolat című filmmel vált világhírűvé, két évvel később pedig megrendezte Az ördögűzőt.

A Francia kapcsolat egy pörgős és kétértelmű történet a drogmaffiát üldöző rendőrökről. A dokumentumfilmeket idéző stílusban forgatták, és a filmtörténelem egyik leghíresebb autós üldözése is benne van. A legjobb film, rendező, adaptált forgatókönyv, vágás és színész (Gene Hackman) díját is elnyerte, és évekre meghatározta a rendőrségi filmek műfaját a moziban és a tévében.

Ezután Az ördögűző 500 millió dollárt hozott világszerte, és a Keresztapával együtt elindította a mozizás blockbusterkorszakát. Az erősen stilizált horror óriási hatással volt a műfajra, ez is Oscar-jelölést ért a rendezőnek.

A Kiefer Sutherland főszereplésével készült utolsó filmjét posztumusz, szeptemberben tervezik bemutatni a Velencei Filmfesztiválon. (Variety)