Több mint egy hónapja nem fizet egyes partnereinek a Booking, az egyéni szállásadók lehetnek bajban

gazdaság
2023 augusztus 07., 05:31

Egyes szállásadó partnereinek már több mint egy hónapja nem fizet a Booking.com, az egyik legnagyobb nemzetközi szállásszervező – írja az Atv.hu. Híradójuknak megszólalt egy pécsi apartmanház üzemeltetője, aki azt mondta: tízéves partneri viszonyban vannak, a foglalásaik csaknem fele a Bookingon keresztül érkezik, a szállásszervező mostanra körülbelül 5 millió forintjukkal tartozik.

Az ATV szerint a probléma elsősorban azokat érinti, akik azzal bízták meg a Bookingot, hogy a foglalások teljes összegét előre szedje be a vendégektől. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondta az Atv-nek: nagy valószínűséggel a néhány szobával rendelkező, a Bookinggal közvetlen kapcsolatban álló egyéni szállásadók lehetnek a probléma érintettjei. Magyarországon körülbelül negyvenezer ilyen típusú szálláshely van, „hogy abból pontosan mennyit érint, erre szerintem senkinek nincs jelen pillanatban adata” – mondta Flesch.

A Magyar Turisztikai Ügynökség pénteken kérdőívben kereste meg a szálláshelyeket azért, hogy összegyűjtse, hány hazai szállásadó lehet érintett. A Facebookon a portál károsultjai csoportot alakítottak, a közösségnek már több mint 430 tagja van, írja az Atv.hu, amely egy turisztikai szakújságíróra hivatkozva arról is ír: valószínűbb, hogy valóban informatikai okok állnak a háttérben, mint az, hogy a cég fizetései nehézségekkel küzdene.