Az elmúlt egy évben újabb 82 háziorvosi praxis maradt üresen

Egészségügy
2023 augusztus 08., 05:34

„Mára elérte az egymilliót azon magyarországi lakosok száma, akik megürült háziorvosi körzetben laknak, azaz akiknek nincsen bármikor elérhető háziorvosuk” – mondta az Mfor.hu szemléje szerint Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi árnyékminisztere múlt pénteki online sajtótájékoztatóján.

A volt háziorvos szerint azzal, hogy sorra ürülnek meg különösen a falusi háziorvosi körzetek, az akut betegek nem jutnak időben szakszerű segítséghez, a krónikus betegek nem kapják meg a nekik járó ellátást, a szűrővizsgálatok késnek, és az igazolások kiadásában is fennakadások lehetnek.

Komáromi szerint azonnali béremelést kellene végrehajtania a kormánynak minden orvos és ápoló részére, mert a különféle átalakításokkal csak súlyosbítják a már így is katasztrofális állapotban lévő egészségügy helyzetét.

Az Mfor azt írja, ezt a NEAK adatai is alátámasztják, mert míg egy évvel ezelőtt, 2022 szeptemberében 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt, addig most már 769 háziorvosi praxis áll üresen. Vagyis a tavaly szeptemberi adatokhoz képest 82 háziorvosi praxist hagytak ott.

Takács Péter egészségügyi államtitkár múlt héten azt mondta, a felnőtt és gyermek háziorvosok, az alapellátásban dolgozó fogorvosok és a mellettük dolgozó szakdolgozók, asszisztensek sem maradnak ki a béremelésből, de rájuk nem az ágazati előmeneteli szabályok irányadóak, mert különféle jogállások szerint végzik a munkájukat. Van, akinél a munka törvénykönyve irányadó, van, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, és olyan is, aki munkaközvetítőn keresztül dolgozik, így az ő esetükben nem az ágazati előmeneteli szabályok érvényesek.

Az államtitkár szerint először fel kellett mérni, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozási rendszerből kigazdálkodható-e a bérfejlesztés, a háziorvosi kollegiális vezetők számításai szerint nem, ezt pedig a kormány elfogadta. Azt mondta, a praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják majd meg.