Óriási veszteséget termel az állami tulajdonban lévő kóserfarm, mégsem zárják be

gazdaság
2023 augusztus 08., 05:37

2018 óta 3,2 milliárd forint veszteség keletkezett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában álló Agro Rehab Kft-nél, ám valamiért mégsem zárják be, hanem adófizetői pénzen finanszírozzák a brutális mínuszokat, írja a 24.hu.

A kóser brokkoli és karfiol termesztésére szakosodott céget 2014-ben alapították, 2019-től már közvetlen állami tulajdonba került. Ettől kezdve 2023-ig a tulajdonosi joggyakorló kormánybiztosként Seszták Miklós volt, majd tavalytól újra az MNV, ami a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozik jelenleg.

Csak pár adat a kisvárdai végről:

  • tavaly 62 millió forint bevétel mellett mínusz 721 milliós üzemi eredményt értek el. Ez tizenkétszeres veszteség, ami ráadásul nem egy kiugróan negatív érték. Volt a cégnél ennél durvább arány is.
  • A korábbi években is hasonló volt a különbség: 2019-ben 70 milliós bevétel mellett mínusz 900 milliós üzemi eredményt hoztak össze,
  • 2018-ban 42 millió bevétel mellé 615 milliós veszteség párosult.

Az Agro Rehab tehát egy évtizede hol 15-szörös, máskor 12-szeres veszteséget termel.

A cég körül több ember is feltűnt a hazai zsidó közélet ismert, az EMIH-hez (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) köthető részéből, írja a lap. A jelentős politikai beágyazottsággal rendelkező Szabó György – volt fideszes képviselő, jelenleg Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke – 2014-től 2020-ig volt az Agro Rehab ügyvezetője, de Megyeri András Jonatán is dolgozott a cégnek.

A lap megkereste a cég ügyvezetőjét, aki nem kívánt nyilatkozni, nem mondta, hogy mi az oka a lejtmenetnek, és azt sem, hogy mi lesz a sorsa a cégnek a közeljövőben. Nem árult el sokat a lapnak Szabó György, ahogy az MNV, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, Nagy Márton és Seszták Miklós sem. A Köves Slomó-féle EMIH reagált, azt írta a 24.hu-nak: nem voltak üzleti kapcsolatai az Agro Rehabbal.