Pert nyertek az ombudsmannal szemben az ateisták

belföld
2023 augusztus 08., 08:27

A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy „a tavalyi népszámlálás súlyosan megsértette a magyar ateista állampolgárok jogait azzal, hogy csak vallásként tüntethették fel világnézetüket”.

A Magyar Ateista Társaság (MATT) közleménye szerint „a Központi Statisztikai Hivatal annak ellenére zárkózott el minden módosítástól, hogy a MATT a népszámlálás előtt többször is egyeztetett a hivatallal”.

Azt írták, hogy „a KSH ígérete ellenére a kitöltési útmutatóban sem tájékoztatott arról, hol található az »ateista« válasz, amely a 2011-es népszámlálásnál még a vallásoktól elkülönülten szerepelt”.

Szerintük ezzel a KSH az egyháztörvénynek is ellentmond, ami szerint az a világnézet vallás, amely „a természetfelettire” irányul. Az ateisták szerint az így nyert adatok pedig nem fognák valódi képet adni a társadalmi viszonyokról. Ezért fordultak végül az ombudsmanhoz, aki érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszt. Ezt a döntést támadta meg a MATT, végül a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az ombudsman nem utasíthatta volna el a panasz kivizsgálását, és új eljárás lefolytatására kötelezte őt.

A MATT közleménye szerint „szégyen, hogy még az alapvető jogok biztosától is peres úton kell kikövetelni egy nyilvánvaló jogsértés érdemi vizsgálatát”.