Több mint 60 év után újra cápatámadás történt New York egyik városi strandján

baleset
2023 augusztus 08., 19:05

A hétfőn kora este történt cápatámadásban egy 50 éves nő szenvedett súlyos sérülést az amerikai nagyváros Queens negyedében, a Rockaway nevű városi strandon úszás közben. A ragadozó a bal combján ejtett súlyos sebeket, a nő a mentők közlése szerint „kritikus, de stabil állapotban” került kórházba.

Elővigyázatosságból a fürdőhelyet keddre lezárták, a hatóságok a levegőből pásztázzák a tengert cápák után kutatva.

Rendőrök a Rockaway Beach mentén, az 59. utcában, miután 2023. augusztus 7-én, kora este cápa támadt meg egy nőt New York City partjánál.
photo_camera Rendőrök a Rockaway Beach mentén, az 59. utcában, miután 2023. augusztus 7-én, kora este cápa támadt meg egy nőt New York City partjánál. Fotó: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban észlelnek cápákat az Atlanti-óceánban New York és az előtte fekvő sziget, Long Island partjainál, részben a vízminőség javulása miatt, de a cápatámadások ritkák maradtak.

Cápaszakértők szerint a cápaharapások "rendkívül ritkák", világszerte évente 70-80 esetben fordulnak elő úgy, hogy nem provokálják a tengeri ragadozókat.

A nemzetközi cápatámadási adatbázis (ISAF) szerint a Rockaway Beach-en több mint 60 éve történt utoljára cápaharapás, és a város illetékesei sem emlékeznek arra, hogy azóta újabb eset fordult volna elő.

A felkapott Rockaway-strandot naponta olykor 100 ezer ember is felkeresi. Az elmúlt két nyáron többször is előfordult, hogy lezárták a látogatók előtt, mert cápákat láttak a közelben.

Keletebbre, Long Island tengerpartján az elmúlt két strandszezonban 13 cápaharapást jelentettek a hatóságoknak, de egyik sem volt súlyos eset. New York 2022 előtti történetéből összesen egytucatnyi cápaharapás ismert.

A cápák azért tűnnek fel egyre gyakrabban New York partjai közelében, mert az ökológiai intézkedések eredményeként megnőttek a zsákmányhal-populációk a térségben. (MTI)