Több turisztikai célpont elérhetetlen Szlovéniában az árvizek miatt

időjárás
2023 augusztus 08., 12:32

A súlyos árvizek miatt számos kedvelt szlovéniai turisztikai célpont elérhetetlenné vált, ezért mielőtt elindulnának nyaralni, ellenőrizzék az úticél weboldalát, közösségi média csatornáit, és beszéljenek a szállásadójukkal - javasolja a Szlovén Turisztikai Hivatal közleménye. A szervezet azt írja, hogy az ország nagy része nem szenvedett súlyos károkat, és továbbra is nyitva áll a vendégek és látogatók előtt, egyes területek viszont még mindig megközelíthetetlenek, a közúti és vasúti összeköttetések pedig néhány helyen megszakadtak.

A leginkább érintett területek között van a közép-szlovéniai Medvode, Kamnik és Velika Planina, Komenda, Idrija, Ziri, Skofja Loka. Az Alpesi Szlovénia területen Koroska, Felső-Savinja-völgy részei (Luce, Solcava, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Recica ob Savinji, Mozirje, Polzela). A Mura régió egyes területei is érintett, hiszen a Mura folyó is árad. Nem lehetséges a turisztikai látogatás Velika Planina, Kamnik, Skofja Loka, a Felső-Savinjska-völgy egésze (Solcava, Luce, Ljubno, Nazarje, Mozirje, Gornji Grad), Koroska (Crna na Koroskem, Prevalje, Mezica, Dravograd) és Koroska Bela, valamint a Mura folyó mentén fekvő helyekre.

photo_camera Fotó: Szabó Boglárka és társai

A hivatal azt tanácsolja az utazóknak, hogy figyeljék az időjárás előrejelzéseket, legyenek óvatosak, mivel az útviszonyok továbbra is kiszámíthatatlanok, sok út megsérült vagy még mindig víz alatt áll. A járművezetők kövessék a mentőszolgálatok utasításait, és ne vezessenek elárasztott területeken vagy lezárt utakon.

A szlovéniai hegyekben való túrázást határozottan nem ajánlja a szervezet. Több túra- és hegymászó-útvonalat lezártak, miután azok járhatatlanná váltak. Ezenkívül a vízfolyások nagyon kiszámíthatatlanok, veszélyesek lehetnek a folyók és patakok. Számos folyó, köztük a Soca, a Savinja, a Krka, a Száva és a Dráva vízhozama megnövekedett, így a kajakozást, a raftingot és a búvárkodást sem javasolják.

(MTI)