Akkora tűzvész tört ki Hawaii egyik szigetén, hogy az emberek a tengerbe ugrálnak a lángok elől

külföld
2023 augusztus 09., 20:03

Egy 12 ezres üdülővárost teljesen elpusztított a tűz Hawaii egyik szigetén, Mauin. A lángok és a füst olyan gyorsan csaptak le Lahaina városára, hogy egyesek csak a tengerbe tudtak menekülni. Hogy konkrétan el tudd képzelni a helyzetet, Lahaina település mára virradóra így nézett ki:

link Forrás

A tűz, mint látható, helyi idő szerint éjszaka közelítette meg a lakott területeket. (Mauin cikkünk élesítésekor délelőtt 10 felé jár az idő.)

Maui a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb területű szigete nagyjából 164 ezer lakossal. Az éjszaka során 14 ezer háztartásban ment el az áram. Maui nyugati felén lezárták az összes utat, hogy a menekülők ne akadályozzák a mentőalakulatok munkáját. Az erdőtűz a durván 100 kilométeres széllökések miatt terjed hatalmas sebességgel. A kórházak az első jelentések szerint megteltek égési sérültekkel és füstmérgezést szenvedettekkel, de pontos adatokat egyelőre nem tudni.

A helyektől érkező első beszámolók mind a tűzvész sebességét emelték ki: nem sokkal azután, hogy megpillantották a tüzet, már robbantak is a benzinkutak és gáztárolók, az adótornyok kidőlése miatt hirtelen elment a telefonszolgáltatás, majd menekülni kellett. A legtöbben mindenüket hátrahagyva voltak kénytelenek az életüket menteni. A mobilszolgáltatás kiesése miatt a pánikban rohangáló emberek egymásnak kiabálták az információkat az evakuálásról.