Magyarországon is megjelenhetett a koronavírus új variánsa

koronavírus
2023 augusztus 09., 10:05

Magyarországon és egész Európában elterjedhet az omikron új variánsa, az Eris, mondta az Inforádióban Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója.

Turista ismerkedik a belga nemzeti étellel Brüsszelben 2020 márciusában
photo_camera
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Az új vírusvariánst július végén azonosították Angliában, de Ázsiában a megbetegedések 20 százalékát már ez a változat okozta. A koronavírus az elmúlt időszakban kezdett el igazán erős dinamikával terjedni, és a kórházba kerülések száma is nemrégen emelkedett meg drasztikusan, egy hónap alatt 12 százalékkal, mondta Boldogkői, hozzátéve, hogy nem biztos, hogy az Erisnek tulajdonítható ez a tendencia. Nem kizárt, hogy az időjárási körülmények játszottak jelentős szerepet, ugyanis a vírus terjedésének kedvez a nedves és párás levegő, valamint az alacsonyabb UV-sugárzás.A súlyosabb tünetek - légszomj, szaglás elvesztése, láz - nem annyira jellemzők már, egyrészt a vírus legyengült, illetve még van az embereknek immunológiai védelme, mondta. Az új változat viszont valószínűleg gyorsabban terjed, mint az alapból is gyors omikron-variánsok.

Boldogkői szerint az Eris valószínűleg jelen van már Magyarországon is, csak senki sem tudja, milyen arányban. Szerinte jelenleg nincs olyan szakember, aki pontosan meg tudná mondani, mi történik majd a következő hetekben, vagy azt, hogy visszatérhet-e keményebben a vírus ősszel vagy télen. A biológus szerint lehet, hogy csak az immunbetegeknek, az időseknek kell majd felvenniük az oltást, de az sem kizárt, hogy még erre sem lesz szükség.