A koronavírus „érdeklődésre számot tartó” változata terjed Amerikában

koronavírus
2023 augusztus 10., 05:05

Miközben idehaza és egész Európában is megjelenhetett az Eris (hivatalosabb nevén EG.5), addig az Egyesült Államokban már az omikron ezen variánsa okozza a megbetegedések csaknem ötödét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán az Egyesült Államokban és Kínában keringő EG.5 koronavírustörzset „érdeklődésre számot tartó” változatnak minősítette, ám közölték: úgy tűnik, hogy nem jelent nagyobb veszélyt a közegészségügyre, mint a többi változat. Az EG.5 gyorsan terjed, leginkább az Egyesült Államokban, ahol a becslések szerint jelenleg már a koronavírusos megbetegedések 17 százaléka ennek a variánsnak köszönhető, de Kanadában, Írországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Kínában, Dél-Koreában és Japánban is kimutatták már.

Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója szerint az Eris valószínűleg jelen van már Magyarországon is, csak senki sem tudja, milyen arányban. Szerinte jelenleg nincs olyan szakember, aki pontosan meg tudná mondani, mi történik majd a következő hetekben, vagy azt, hogy visszatérhet-e keményebben a vírus ősszel vagy télen. A biológus szerint lehet, hogy csak az immunbetegeknek, az időseknek kell majd felvenniük az oltást, de az sem kizárt, hogy még erre sem lesz szükség.

A CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint az EG.5 nem okoz más, vagy súlyosabb tüneteket, mint a korábbi variánsok, mindenesetre az, hogy a WHO a variáns státuszát „megfigyelés alatt állóról” „érdeklődésre számot tartóra” változtatta, azt mutatja, hogy a szakértők szerint fontos szemmel tartani ezt a koronavírustörzset.

(via CNN, Reuters)