Nádasdy Ádám szerint oroszok is kimentek, a törökök is kimentek, majd a Fidesz is visszaszorul

KULTÚRA
2023 augusztus 10., 11:43

A júniusi Könyvhétre jelent meg Hordtam az irhámat című esszékötete, augusztusban pedig Az ember tragédiája új kiadása mellett közli saját prózai fordítását is Madách művéből Nádasdy Ádám.

A nyelvész, költő, műfordító interjút adott a 24.hu-nak, amelyben többek közt beszélt arról is, hogyan éli meg, hogy az ő könyvei is érintetté válnak a kormányzati hecckamányban.

Nádasdy az LMBTQ-könyvek fóliázása kapcsán úgy fogalmazott:„Rosszul érzem magam. Csak azt tudom mondani, hogy a Fidesz szégyellje magát. Ez tényleg a legalantasabb dolog: kampányfogás céljából pont az olvasásnak, az irodalomnak mennek neki, mikor a mai világban hálát kellene rebegni, ha egy fiatal könyvet vesz a kezébe. Ez a kampányfogás talán a legegyszerűbb, kevésbé művelt és idősödő közönséget tudja meggyőzni róla, hogy jó, ha a melegséggel, szexualitással kapcsolatos könyveket nem lehet olyan egyszerűen megvenni. Nem találtak ennél jobbat?”Az író kifogásolta azt is, hogy a fóliázás a gyermekvédelminek nevezett törvény értelmében történik.

„Az volna a gyermekvédelem, ha az élet durvaságával szemben, az internetről ömlő pornóval, lélektelenséggel szemben szépirodalmat adnának a gyerekek kezébe. A Rómeó és Júlia sokkal érdekesebb, mintha ugyanezt pornóban adom elő, pedig ők is basztak egy nagyot. Arról szól az egész mű, már elnézést kérek, Shakespeare elég természetesen meg is írja. De emberien, empatikusan van előadva. Ehelyett megy a heccelés. Borzasztóan kínos.”Nádasdy Ádám 2015-ben még úgy nyilatkozott: szerinte Magyarországon húsz év múlva engedélyezik majd az azonos neműek házasságát. Arra a kérdésre, tartja-e még ezt a céldátumot, azt felelte: „Tartom. Sajnos ilyen optimista vagyok. Az oroszok is kimentek, a törökök is kimentek, majd a Fidesz is visszaszorul. Vagy megjön az eszük, és a Fideszen belül is a józanabb, jobb ízlésű emberek azt mondják, ne álljon már meg a civilizáció Hegyeshalomnál.”A teljes interjú itt olvasható.