Túlélőtáborhoz hasonlították és a legrosszabb rémálomnak nevezték a cserkészek dél-koreai világtalálkozóját

külföld
2023 augusztus 10., 06:57

A dél-koreai média szerint „nemzeti szégyen” volt a cserkészdzsembori megrendezése, a több mint 40 ezer fős világtalálkozót „túlélőjátéknak” és a „legrosszabb rémálomnak” nevezték. A Guardian beszámolója szerint Dél-Koreában már random emberek kérnek bocsánatot országuk nevében a szembejövő cserkészektől, akiknek ajándékokat osztogatnak.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A világtalálkozónak elvileg egy közelgő tájfun miatt lett előbb vége, de kiderült, hogy más problémák is voltak: hőség volt és sehol sem volt árnyék, a vécék tele voltak ürülékkel, nem volt szappan és vécépapír, a cserkészek amiatt panaszkodtak, mert végeláthatatlan sorokban kellett várni a zuhanyzásra, és állítólag több százan betegedtek meg nemcsak a hőség de rovarcsípések miatt is.

Hogy problémák lehetnek a világtalálkozón, az már bőven az esemény kezdete előtt felmerült: Lee Won-taeg, a Demokrata Párt politikusa már tavaly augusztusban beszélt a zuhanyzók, vécék és vízellátás hiányáról, illetve arról, hogy nem megfelelőek a szélsőséges időjárással, a rovarok elleni védekezéssel vagy a fertőzésekkel kapcsolatos vészhelyzeti tervek.

Úgy tudni, hogy a világtalálkozó költségvetésének (117,1 milliárd won) nagy részét a szervezőbizottság működésére és utazásaira költötték, elutaztak például Svájcba és Olaszországba is. A dél-koreai elnök pártjának vezetője Facebookon azt írta, a cserkész világtalálkozó kempingje a legmagasabb színvonalú infrastruktúrával rendelkezhetett volna, ha a „hatalmas költségvetést megfelelően kezelték volna”.

A botrány ellenére pénteken megtartják a záróünnepséget egy szöuli stadionban, ahol állítólag egy K-pop sztár is fellép majd. (Guardian)