Kuvaitban betiltják a Barbie-t, Libanon lehet a következő

FILM
2023 augusztus 11., 04:26
photo_camera Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

A közerkölcs védelmére hivatkozva Kuvaitban betiltották a Barbie-film forgalmazását – közölte a helyi állami hírügynökség.

A kuvaiti filmminősítő testület vezetője azt nyilatkozta, hogy az ország kultúráját sértő filmjeleneteket általában kivágatják a forgalomba kerülő filmekből, ha azonban az adott film az állam által elfogadhatatlannak tartott viselkedést népszerűsít, akkor egyenesen betiltják.

A Barbie-val ez történt, mivel a testület valamint a kuvaiti tájékoztatási minisztérium megítélése szerint a film „a kuvaiti társadalomtól és a közrendtől idegen eszméket és meggyőződéseket hirdet”.

Eközben Libanon kulturális minisztere azzal vádolta meg a filmet, hogy „a homoszexualitást népszerűsíti”.

A libanoni kulturális miniszter Mohammad Mortada szerdán arra kérte a belügyminisztériumot, hogy „tegyen meg minden szükséges intézkedést a Barbie betiltása érdekében”.

A filmmel a fő gond az, hogy „a homoszexualitást és a transzszexualitást népszerűsíti, aláássa és nevetségessé teszi az apai és anyai szerepeket, és megkérdőjelezi a házasság és a család szükségességét".

A felhívást követően Bassam Mawlawi libanoni belügyminiszter már fel is kérte az ország cenzúrabizottságát, hogy vizsgálja felül a film besorolását.

A kasszasiker eközben a régió más országaiban, köztük Szaúd-Arábiában is vetítik.

Barbie világszerte több mint 1 milliárd dolláros bevételt hozott alig néhány héttel bemutatása után. (BBC)