Ebből a slamasztikából nem lesz könnyű kimásznia Trumpnak

külföld
2023 augusztus 12., 05:01
  • Donald Trumpnak nehéz dolga lesz a washingtoni bíróság előtt.
  • Az esküdteket a város lakói közül választják, akik 92,15 százaléka Joe Bidenre szavazott.
  • Az ügyben a január 6-ai zavargókkal különösen szigorú bíró jár majd el.
  • Jack Smith különleges ügyész direkt nagyon szűkre szabta vádiratát, csak azokban a pontokban emelt egyelőre vádat, amiket minden kétséget kizárón bizonyítani tud.
  • A vádirat alapján bőséggel állnak rendelkezésre bizonyítékok.
  • Arra is vannak jelek, hogy a vádiratban Trump összeesküvő társainak nevezettek is együttműködhettek a vádhatósággal.
Donald J. Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke a washingtoni szövetségi bíróságon 2023. augusztus 3-án tartott gyanúsítotti meghallgatásán. Donald J. Trumpot a 2020-as választások eredményének megváltoztatására szőtt összeesküvéssel vádolta meg Jack Smith különleges ügyész. Az amerikai bíróságokon gyakran nem engedik fényképfelvételek készítését, erről a meghallgatásról is csak a bírósági rajzoló szkeccsét hozták nyilvánosságra.
photo_camera Donald J. Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke a washingtoni szövetségi bíróságon 2023. augusztus 3-án tartott gyanúsítotti meghallgatásán. Donald J. Trumpot a 2020-as választások eredményének megváltoztatására szőtt összeesküvéssel vádolta meg Jack Smith különleges ügyész. Az amerikai bíróságokon gyakran nem engedik fényképfelvételek készítését, erről a meghallgatásról is csak a bírósági rajzoló szkeccsét hozták nyilvánosságra Fotó: JANE ROSENBERG/REUTERS

„Hallja? Még a saját jogásza se állítja, hogy hatalmamban állna!” – fordult Donald J. Trumphoz alelnöke, Mike Pence 2021. január 4-én, két nappal azelőtt, hogy az Egyesült Államok alkotmánya alapján ceremoniális szerepben, az elektori szavazatok összesítése után az amerikai törvényhozás két házának együttes ülésén ki kellett volna hirdetnie a 2020. évi elnökválasztás végeredményét, Joe Biden minden kétséget kizáró és arányaiban is megkérdőjelezhetetlen győzelmét. Az előző év novemberében tartott választások eredménye alapján Joe Biden 306, Donald Trump 232 elektort szerzett. Január 4-ére több tucatnyi bírósági ítélet, lezárt vizsgálat, illetve Trump saját igazságügyi minisztériumának vezetői határozottan kimondták, a választás szabad és tiszta volt, nem történt semmilyen szabálytalanság, ami bármiben is befolyásolta volna az eredményt.

Donald Trump január 4-én az alelnökével, annak kabinetfőnökével és jogtanácsosával tartott találkozóján – amelyen a megbukott elnök egy, Jack Smith különleges ügyész múlt héten nyilvánosságra hozott vádiratában (.pdf) csak 2. számú összeesküvőnek nevezett jogtanácsosa is részt vett – mégis arra próbálta rávenni Pence-t, hogy vagy küldje vissza hét szövetségi állam választott elektorainak listáját az adott államok törvényhozásának, vagy még inkább önhatalműlag utasítsa vissza Biden ezekben az államokban szabályosan megválasztott elektorait, és nyilvánítsa főnökét a választás győztesének. Bár így Pence saját alelnökségét is meghosszabbíthatta volna négy évvel, minden erejével ellenállt a nyomásnak. A felvetésre nem az elnöki hivatal, hanem a Trump személyes szolgálatában álló 2. számú összeesküvőhöz fordulva az iránt érdeklődött, hogy a felvázolt javaslat az elektori listák visszaküldéséről egyáltalán védhető-e jogilag. „Hát, még sose volt tesztelve” – válaszolta az. De Trump megingathatatlan volt. „Nincs ezzel baj, én úgyis a másik javaslatot támogatom” – mondta arra utalva, hogy azt szeretné, ha Pence maga utasítaná vissza Biden elektorait.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.