Tompos Márton: Hatmilliárdot kapott a Fudan alapítványa, pedig nagyon úgy tűnik, hogy gyakorlatilag nem is működik

belföld
2023 augusztus 12., 13:21

A négy ingatlan és a 600 millió forint mellé további 6 milliárd forintot is kapott az állam által létrehozott kínai Fudan Egyetem vagyonkezelő alapítványa,a Fudany Hungary Egyetemért Alapítvány – derült ki a 2022-es beszámolóból, amire Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese hívta fel a figyelmet Facebook-videójában.

photo_camera A Nagyvásártelep központi épülete, a diákváros és a Fudan Egyetem tervezett helye Budapesten 2021. április 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A négy ingatlanról a tulajdoni lapokból kiderült, hogy egyik sem az alapítványé. Kettő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, kettő pedig a már megszűnt BMSK Zrt.-hez tartozik.

Az alapítványnak eredetileg 2022 december végéig kellett volna beszámolnia a beruházásról és a költségekről. Két héttel a határidő előtt egy törvénymódosítással a kitolták 2024 június 30-ra.

„Van tehát egy alapítvány, amely a törvényben előírt ingatlanokat nem kapta meg, ahhoz a nem létező egyetemhez, amelynek az üzemeltetésére létrejött, de extra 6 milliárdot igen, attól a kormánytól, amely szerint a projekt nincs napirenden, de ennek az egésznek az értelméről csak jövő nyáron kell beszámolnia az Országgyűlésnek” - összegzett Tompos.

Bár Tomposnak nem, a Mandiner hasonló kérdéseire válaszolt az alapítvány. A lapnak elárulták, hogy 2021-ben az előkészítésre kapott forrásokat lekötötték, hogy megőrizzék az értéküket, valamint megfelezték a tagok tiszteletdíját. Jelenleg az egyetemi curriculumra, illetve az akadémiai fejlesztésre koncentrálnak.

Az alapítvány július elején teljesen felszívódott az irodájából, és nem lehetett elérni se telefonon, se emailben. Csák János szerint ez nem igaz, és igenis dolgoznak emberek az irodában, csak az RTL akarta úgy feltüntetni, hogy nem.