Apadnak a folyóink, vége az árvízveszélynek

belföld
2023 augusztus 13., 11:34

Több mint 160 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, de mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek, tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményben vasárnap az MTI-vel.

A napokban nem kell számítani csapadékra a vízgyűjtők területén, ezért nincs utánpótlása az árhullámnak. Több helyen mérsékelhetik a készültségi szinteket, így várhatóan este a legkritikusabb ponton, Drávaszabolcsnál is másodfokúra csökkentik.

Azt írták: a Dráván levonuló árhullám Drávaszabolcsnál 10 centiméterrel maradt el a legmagasabb vízszinttől, de az 586 centiméteres tetőzés után levonuló ár még komoly árvízi jelenségeket hozhat: kisebb szivárgások, felpuhulások, buzgárok keletkezhetnek. A fokozott figyelőszolgálat folyamatosan készenlétben áll és szükség esetén azonnal beavatkozik a töltések mentén. A vízügyi szakemberek többek között ellennyomó medence, megtámasztás kiépítésével védekeznek, ugyanakkor a Dráva felsőbb szakaszán, Szentborbás térségében már bontják a nyúlgátakat.

A drávaiszabolcsi áradásról mi is készítettünk riportot, ami itt olvasható:

link Forrás

A Rába Győrnél a pénteki 435 centiméteres tetőzés után lassan apad, hamarosan elszállítják a felgyülemlett uszadékot. A Mura teljes szakaszán apad, megindult a helyreállítás, az esetleges károk felmérése. Az árvízhelyzet miatt élet- és vagyonbiztonság nincs veszélyben a védvonal mentén - közölte a vízügyi főigazgatóság.