Lemondott Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya

futball
2023 augusztus 13., 12:18
photo_camera Mancini a 2020-as Európa-bajnokságon aranyat nyert az olaszokkal Fotó: ANDY RAIN/AFP

Vasárnap kora délután az olasz labdarúgó-szövetség közleményt adott ki arról, hogy szombat este benyújtotta lemondását Roberto Mancini, a válogatott szövetségi kapitánya.

A szövetség ugyanitt közölte azt is, hogy már a napokban kijelölik a kapitány utódját, akinek első feladata az lesz, hogy kvalifikálja a csapatot a 2024-es Európa-bajnokságra.

Az olaszok egy Anglia elleni 2-1-es vereséggel és egy 2-0-ás Málta elleni győzelemmel kezdték a sorozatot, szeptember 10-én Észak-Macedónia, két nappal később pedig Ukrajna ellen lépnek pályára.

Mancini, aki 2018 májusában vette át a csapatot, öt éven keresztül volt a válogatott szövetségi kapitánya. A 2021-re csúszott Európa-bajnokságot megnyerte az olaszokkal, viszont a 2022-es világbajnokságra nem tudta kvalifikálni a csapatot. A 2023-as Nemzetek Ligájában a legjobb 4 közé vitte az olaszokat.

Mancini lemondása, amihez indoklást nem fűztek a felek, azért is váratlan, mert nemrég bízták meg az utánpótlás-válogatottak koordinációjával, hogy még nagyobb rálátása legyen arra, kikből tud meríteni a felnőtt csapat. 2026 nyaráig szóló szerződése volt a szövetséggel.

Az irányítása alatt az olasz válogatott megdöntötte a leghosszabb veretlenségi széria rekordját is. Az 58 éves Mancini öt éve alatt 39 győzelmet aratott, 13 döntetlent játszott, és 9-szer szenvedett vereséget. (Football Italia)