Szentkirályi Alexandra: Térdre rogyasztottuk az inflációt

POLITIKA
2023 augusztus 13., 13:33
.Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivõ
photo_camera .Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivõ Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Diadalittas hangulatban beszélt vasárnap reggel a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki szerint a kormányzati intézkedések olyannyira betaláltak, hogy csökkentették az élelmiszerek inflációját.

Szentkirályi szerint, akinek interjúját az MTI szemlézte, a kabinet megfelelő eszközöket vetett be a harcban, és már a számokon is látszik, hogy az infláció „kapott egy gyomrost és térdre rogyott”.

A kormányszóvivő a kormányfőtől kölcsönzött harcias retorikával élve úgy folytatta, hogy a küzdelemnek nincs még vége, a végső cél az egy számjegyű inflációs ráta elérése lesz. Szerinte jó esély kínálkozik arra, hogy az év végére tervezett célt már októberre elérte a kormány.

Szentkirályi a júliusi 17,6 százalékos inflációról is már úgy beszélt, mint ami büszkeségére válhatna bármely európai országnak, jóllehet ez alig 2,5 százalékos csökkenés az előző hónaphoz mérten, az élelmiszerárakban pedig 0,9 százalékos mérséklődést hozott.

A kormányszóvivő szerint éves összevetésben tetőpontjához képest „gyakorlatilag” már a felére törte le a kormány az élelmiszerek inflációját, és ebben az árstoppoknak különösen nagy szerepe volt: „a 62 termékkategória közül már 52-ben látható az árleszorító hatás”.

Szentkirályi „brutálisan kiélezett versenyről” beszélt a boltok között, mintha egymásra licitálva préselnék mind mélyebbre áraikat az infláció alól felszabadított élelmiszerláncok.

Nagy örömmel számolt be továbbá arról, hogy az emberek „tudatosan figyelik az akciókat, így már nemcsak a hatóság, hanem ők is megbüntetik azokat a boltokat, ahol túl magasak az árak, vagyis egész egyszerűen egy másik boltba fognak elmenni”. Ezután ígéretet tett arra, hogy nem fogják hagyni a multikat nyerészkedni a zembereken.