A százhoz közelít a hawaii bozóttűz áldozatainak száma

katasztrófa
2023 augusztus 14., 04:32

Hivatalosan már 93 halálos áldozata van a Hawaiihoz tartozó Maui szigetén pusztító bozóttüzeknek, amik Lahaina történelmi városát is elpusztították. A várost kedden érte el a tűzvész, amelynek pontos keletkezési okát egyelőre vizsgálják.

photo_camera Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

A száraz bozótban és erős szélben a lángok rendkívül gyorsan terjedtek, és volt, akit menekülés közben értek utol, voltak, akik a tengerbe menekültek a tűz elől. Lahaina korábban a Hawaii Királyság fővárosa volt, és a sziget egyik legnagyobb turisztikai látványossága, évente kétmillió látogatóval. Szombaton Josh Green hawaii kormányzó arra figyelmeztetett, hogy az áldozatok száma jelentősen emelkedhet. Százakat továbbra sem találnak, több száz embernek kell most átmenet szállásokon éjszakáznia.

A kedden keletkezett tüzeket a száraz nyár és egy átvonuló hurrikán erős szelei fokozták. Sokan panaszkodtak arra, hogy nem figyelmeztették őket, továbbra sem világos, használták-e a korai figyelmeztető rendszereket, vagy azok meghibásodtak. A helyi főügyész átfogó vizsgálatot ígért. (BBC)