Lezuhant egy szovjet MiG-23-as egy amerikai légi bemutatón

külföld
2023 augusztus 14., 19:57

Lezuhant egy szovjet korabeli MiG-23-as repülőgép az Egyesült Államokban egy légi bemutatón. A BBC híre szerint a fedélzeten tartózkodó két személy még időben katapultálni tudott, és a balesetben az eddigi információk szerint más sem sérült meg.

A kétüléses MiG-23-as repülőgépen lévő pilóta és utasa a katapultálás után ejtőernyőkkel biztonságban földet ért, de elővigyázatosságból kórházba szállították őket. A baleset oka egyelőre tisztázatlan, a Szövetségi Légügyi Hivatal vizsgálja az esetet.

A gép a Michigan állambeli Belleville-ben, a Yankee Air Museum Thunder over Michigan légi bemutatója során zuhant le. Földet éréskor egy közeli apartmanház egyik parkolójában lévő üres járműveknek csapódott, és az egyik lakóépületet alig kerülte el.

A repülőgép ezután a helyi média beszámolói szerint „tűzgolyóvá vált” nem sokkal azelőtt, hogy a mentőegységek megérkeztek volna a helyszínre. A földről sűrű, fekete füstfelhők gomolyogtak az égbe. A videófelvételeken két rövid lángcsóva is látszik, ezek a katapultülések rakétáinak felvillanásai.

Az egykor a Szovjetunióban gyártott gépet a haditengerészet egy texasi nyugalmazott pilótája, Dan Filer vezette. A gép az övé volt, korábban azt mondta róla, hogy ez az egyetlen magántulajdonban lévő repülő MiG-23-as a világon.

A Mikojan-Gurjevics MiG-23-as a hidegháború idején legtöbbet használt szovjet vadászrepülőgépek egyike volt. 1967-től 1985-ig gyártották, több mint ötezer darab készült belőle. A Magyar Néphadsereg kötelékében is szolgáltak ilyen gépek 1979-től az 1997-es leselejtezésükig. A magyar légierőnek 12 együléses és 4 kétüléses MiG-23-asa volt, ezek közül öt semmisült meg, egyikük épp egy repülőnapon, 1990-ben, Pápán.

Kiemelt videóink