Háromezer embert kellett tűz miatt evakuálni kempingekből Dél-Franciaországban

külföld
2023 augusztus 15., 08:06

Háromezer embert telepítettek biztonságos helyre dél-franciaországi kempingekből egy hétfő délután keletkezett heves erdő- és bozóttűz miatt.

Az erős szél által táplált bozóttűz Pyrénées-Orientales megyében, Saint-André és Argeles-sur-Mer híres tengerparti üdülőhely között, Perpignantól nyugatra, a spanyol határ közelében tombol. A tűzoltók 13 repülőgéppel, három helikopterrel és több mint 500 tűzoltóval küzdenek a lángokkal, közölte még hétfőn késő este Gérald Darmanin belügyminiszter.

photo_camera Fotó: RAYMOND ROIG/AFP
photo_camera Fotó: RAYMOND ROIG/AFP

A helyi hatóságok a legnagyobb óvatosságra szólították fel a környéken élőket és a turistákat. Hétfő éjszakáig 480 hektár növényzet égett le. A tűzoltók az éjszaka folyamán annak megakadályozására összpontosítottak, hogy a tűz átterjedjen lakóházas területekre, ennek ellenére óvatosságból több házat és egy szupermarketet is evakuáltak. A kitelepített embereket sportcsarnokban és egy másik nagy középületben helyezték el.

photo_camera Fotó: RAYMOND ROIG/AFP

Saint-André város polgármestere katasztrofálisnak nevezte a helyzetet, és azt mondta, hogy még soha nem szembesültek ekkor tűzvésszel. (MTI)