Nemi erőszakból született gyereke egy 13 éves lánynak Mississippiben, mert nem fért hozzá az abortuszhoz

külföld
2023 augusztus 15., 07:01

Erőszakból született fiúgyermeke egy 13 éves lánynak Mississippiben, miután nem fért hozzá az abortuszhoz, írta meg a Time.

A megerőszakolt kislány édesanyja megpróbálta elvinni abortuszra a gyerekét, de azt mondták neki, hogy ezt legközelebb csak Chicagóban teheti meg, ami 9 órás autóútra volt Clarksdale-től, ahol a család élt. Az édesanya azt mondta a lapnak, hogy azért nem tudta elvinni a lányát abortuszra, mert nem volt pénze az abortusz magas költségeire, az útiköltségről és a szabadnapok miatti munkakiesésről nem is beszélve.

A lány terhessége úgy derült ki, hogy folyamatosan hányt, ezért az anyja kórházba vitte, ahol a vérvétel eredményéből megállapították, hogy terhes. A kórház rögtön felvette a kapcsolatot a rendőrséggel. A lány bevallása szerint egy férfi jött be az udvarukra, miközben ő TikTok videót készített, eközben a nagybátyja és testvére a házban tartózkodtak. A lányt megtámadta az idegen férfi, és a gyerek elmondása szerint ennek senki nem volt szemtanúja. Az anyát a lányával a clarksdale-i női klinikára irányították, ott közölték velük, hogy csak Chicagóban tudnak hozzáférni az abortuszhoz.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2022-ben szüntette meg az abortuszhoz való jog törvényi védelmét, ezután zárt be az egyetlen abortuszklinika Mississippi államban is. Mississippi állam abortusztörvénye szerint ugyan legális az abortusz, ha a magzat erőszakból fogant vagy az anya életét veszélyezteti, de ebben az esetben is csak más államban tudják elvégezni az abortuszt. Tavaly nyáron, mindössze egy héttel a törvényhozás után, egy ohiói helyi újság arról számolt be, hogy egy 10 éves, megerőszakolt gyereknek Indianába kellett mennie abortuszra, mert a saját államában nem végeztek abortuszt. Ebben az ügyben az erőszaktevő férfit a múlt hónapban bűnösnek találtak a lány megerőszakolásában és teherbe ejtésében, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. (Guardian)