1,2 milliárd dolláros kártérítést ítéltek meg a bosszúpornó áldozatának

külföld
2023 augusztus 16., 05:13

Bár eredetileg csak 100 millió dolláros kártérítést kértek neki az ügyvédei, végül 1,2 milliárdot ítélt meg a bíróság egy texasi nőnek. A DL monogramú felperes volt barátja ellen indított pert, mert a férfi szakításuk után feltöltötte intim képeit az internetre.

A pár 2016-ban jött össze, öt évet voltak együtt. Miután szétmentek, a kapcsolatuk ideje alatt kapott intim fotókat közösségi média felületekre és pornóoldalakra is feltöltötte a férfi. Emellett a képekhez tartozó Dropbox-linket a nő barátainak és családtagjainak is elküldte.

A férfi egy üzenetet is írt exbarátnőjének, melyben sok szerencsét kívánt a fotók levadászásához. Azt írta a nőnek, élete végéig próbálkozhat majd a fotók eltüntetésével.

photo_camera Fotó: ROMAIN LONGIERAS/Hans Lucas via AFP

Az ítélet alapján a férfinak 200 millió dollárt a nő múltbeli és jövőbeli lelki sérüléseiért, 1 milliárd dollárt pedig elrettentő kártérítésként kell fizetnie. Az alperes egyébként nem jelent meg a tárgyaláson. A valóságban a károsult ekkora kártérítéstben soha az életben nem fog részesülni, a kárt okozó férfi bizonyosan nem rendelkezik kellő fedezettel, de még ha rendelkezne is, az összeg egy jelentős részét az áldozat ügyvédei kapnák.

Az Egyesült Államokban már korábban is ítéltek meg többmillió dolláros kártérítéseket bosszúpornó miatt. Ezekhez a jogalapot a bosszúpornó-ellenes törvények szolgáltatják, melyek Massachusetts és Dél-Karolina kivételével az összes amerikai államban részei a jogrendszernek. (via BBC)