Két évtized alatt megduplázódott a bőrrákos esetek száma Magyarországon

Egészségügy
2023 augusztus 16., 11:49

Két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma, és a betegek negyede még mindig későn fordul orvoshoz - hangzott el a Magyar Dermatológiai Társulat keddi online sajtókonferenciáján. A Társulat elnöke, Wikonkál Norbert beszámolt arról, hogy online kampányt folytatnak és fesztiválokon is jelen vannak, ahol a tanácsadás mellett bőrfelszínvizsgálatot is végeznek.

A Sziget Fesztiválon például hatszáz szűrés során hat esetet találtak.

Gyulai Rolland, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója ismertette "A melanóma hazai morbiditási és mortalitási helyzete a XXI. század első két évtizedében" című vizsgálat eredményeit. Közölte, hogy húsz év alatt megduplázódott a nem melanoma típusú bőrdaganatok száma.

Évi 2500 melanoma, 4500 laphámrák és 17 ezer bazálsejtes karcinoma megbetegedést diagnosztizálnak.

A professzor beszámolt arról hogy a 2011 és 2019 közötti 23 ezer melanomás beteg átlagéletkora 60 év volt, az ötéves túlélés esélye 75 százalék - a nőbetegeknél 80, férfiaknál 70 százalék. A 2011-12 és 2017-19 éveket összehasonlítva több mint három százalékkal nőtt a túlélési esély. (MTI)