Több tucatnyian meghaltak a 444-es Brigád és a Különleges Elrettentő Erők összecsapásaiban

háború
2023 augusztus 16., 18:57

Líbiában keddre virradóra 27 ember meghalt, és 106-an megsebesültek két befolyásos fegyveres csoport közötti heves összecsapásokban a főváros, Tripoli délkeleti elővárosaiban – közölte a nyugat-líbiai sürgősségi szolgálatot irányító ügynökség, a Sürgősségi Orvosi Központ (CMU).

Azt is írták, hogy 234 családot kimenekítettek, köztük számos külföldi orvost és ápolót, akik hétfő este óta rekedtek a fővárostól délre az ott zajló harcok miatt.

Három tábori kórházat és hatvan mentőautót vezényeltek a helyszínre, hogy biztonságos területre evakuálják a sebesülteket és a civileket.

A harcok azután kezdődtek, hogy hétfőn a rendőrség szerepét is betöltő Különleges Elrettentő Erők (ar-Rada Erők) fegyveresei őrizetbe vették a 444-es Brigád nevű milíciát vezető Mahmúd Hamza ezredest. Letartóztatásának okairól egyelőre nem adtak tájékoztatást.

Kedden késő este a neves és befolyásos személyiségekből álló társadalmi tanács bejelentette, hogy megállapodásra jutott a tripoli székhelyű kormány vezetőjével, Abdulhamid Mohammed Dbeibahhal, hogy Hamza ezredest átadják egy „semleges félnek”, anélkül, hogy megnevezte volna azt.

A televízióban a tanács vezetője felolvasott egy nyilatkozatot, amiben jelezte, hogy az intézkedést az erőszak fokozatos csökkentése és tűzszünet követi majd, így kedd este ismét nyugalom honolt Tripoliban.

photo_camera Fotó: MAHMUD TURKIA/AFP

A líbiai főváros délkeleti elővárosainak több szektorában hétfő este heves harcok törtek ki és folytak kedd estig a 444-es Brigád és az ar-Rada Erők között, az összecsapások lakott területekre is kiterjedtek.

Ez a két csoport a legbefolyásosabbak közé tartozik Tripoliban, ahol a két kormány közül az egyik a hatalomért küzdő kormánynak ad otthont egy olyan országban, amelyet Moammer Kadhafi líbiai diktátor rezsimjének 2011-es bukása óta gyakorlatilag több részre szakított a megosztottság. (MTI)