Szijjártó: Támogatjuk a nagy türkmén béketervet

diplomácia
2023 augusztus 17., 13:07
Szijjártó külügyminiszter az MCC Feszten 2023. Július 28-án Esztergomban
photo_camera Szijjártó külügyminiszter az MCC Feszten 2023. Július 28-án Esztergomban Fotó: Kristóf Balázs/444

Türkmenisztán javaslatot nyújtott be az ENSZ-nek egy „Globális Biztonsági Stratégia” kidolgozására, Magyarország pedig teljes mellszélességgel támogatja az elképzelést – ez derült ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter csütörtök délutáni posztjából.

link Forrás

Az ok világos: minden olyan kezdeményezést, ami a békét elősegítheti, Magyarország támogat.

„Mi, magyarok is - sajnos a világ számos nemzetével együtt - közvetlenül tapasztaljuk a háború jelentette kihívásokat és szenvedést. Az ENSZ-ben most fontos (lenne) minden olyan kezdeményezés, amely az Alapokmány megerősítését, a fegyveres konfliktusok békés, politikai úton történő rendezését, a háborúk megelőzésére irányuló diplomáciai erőfeszítések támogatását tűzi ki célul” – írta a külügyminiszter, aki a fentiekről nem sokkal korábban egyeztetett Rashid Meredov külügyminiszterrel.

Szijjártó azt is írta, hogy most van az az időszak, amikor az ENSZ Alapokmányának és az ott megfogalmazott céloknak érvényt kell szerezni, és mivel Türkmenisztán ezek szerint tette meg javaslatát az ENSZ-nek „a Globális Biztonsági Stratégia” kidolgozására, Magyarország támogatja ebben.